MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

måndag 4 juni 2018

Sparris och strömming.

En varm försommarkväll med ett stilla brus förebådas av en enträgen och förhoppningsfull fågelsång, en sång i den sena timmen som övergår i tidig morgon och allsköns längtan och förväntan. Jag äter min frukost på trappan där solen just lagt sina första morgonstrålar, sakta vaknar både skogen och staden till liv, människor och djur sveper förbi på sin väg till något känt och uppenbart eller nytt. Hungern till både det impulsiva och invanda, nya och spännande forsar fram i fotspåren av det uppvaknande livet bland människorna i staden och djuren i skogen, jag tänker redan på den nästa måltid som är att vänta. Och medan jag nynnar på Monica Zetterlunds- Sakta vi går genom stan, så blir det uppenbart för mig att dagens rätt kommer bli inspirerad av säsongens råvaror och inte minst av den  klimatologiska atmosfär vi genomgår. Sommarmat skall vara tillägnad lätt mat.


Koka några spröda, nyplockade och gröna sparris, lägg dem upp på ett fat eller en tallrik och toppa dem med ett par strömmingsrullader och en slank men syrlig gräddfilssås, tillsammans med utspridda örter och en liten skvätt hemlagad ramslök-pesto och avslutningsvis ett par droppar god olivolja. Detta är en försmak av sommar och lätt mat.


sakta vi går genom stanBon appetit


Inga kommentarer: