lördag 22 september 2018

Ostarnas rike


Charles de Gaulle, Frankrikes President från från 1959-1969 uttalade:

"Hur skall man kunna styra och leda ett land med över 240 olika ostsorter". Nu är det tydligen Norges tur att ta över den stafettpinnen.

Norge dyker upp som en ny ost nation och jag tror att det uttalande De Gaulle gjorde på 60-talet kan bli ett användbart citat för den norska regeringen för Norge har nämligen i dag över 260 lokala ostar som produceras av aktiva små gårds ysterier och i tillägg till dem ett stort antal större mejerier med ostproduktion. En av mina största favoriter är "Kongeosten" från ön Hitra utanför Trondheim, en ekologisk källarlagrad hårdost men parmesan karaktär.

Urvalet är så stort att det blir näst intill omöjligt välja någon favorit när man inte har haft chans att testa dem alla, men jag är på gång och jag kan försäkrar er om att här finns det en ost för var och en av oss alla.

I höst skall Världens största ost tävling äga rum i Grieghallen i Bergen, Norge. World Cheese Awards arrangeras den 2-3 november och då fylls hallen med ostar från hela världen. 3000 ostar skall bedömas av flera hundra kräsna domare som väljer ut en ost till världens bästa ost.

År 2016 gick VM medaljen till den Norska osten Kraftkarl, en blåmögelost från det lilla lilleputt ysteriet från Torjulvågen i More och Romsdal och 2015 vann det samma ysteriet VM guld med Tingvolls osten Mild mester, en halvfast vitmögelost med nötaktig smak och utpräglad syra.

Nu väntar vi med spänning på vilka priser ost nationen Norge får detta år.



bon appetit



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen