söndag 17 februari 2019

14 gram kött per dag!


Miljardär-hustrun och jet-sett kvinnan kommer med kostråd som sätter en hel värld i sving och Andreas Viestad tar Gunhild Stordalen på orden, 14 gram kött per dag, säger du. 

Den norska kokboksförfattaren, kocken och grundaren av Geitmyra matkulturcenter för barn, Andreas Viestad, har i en artikel i den norska tidningen Dagbladet skridit till åtgärd mot Gunhild Stordalens apokalyptiska framtoning med att vi skall äta endast 14 gram kött per dag. Han skriver att den nya tiden är här, gott folk! Och att då EAT-Lancet lanserade sin mycket omtalade kommission om ”mat, planet och hälsa”, så blev den mött med en blandning av twitter-skratt och facebook raseri. Delvist av den orsaken att avsändaren var den vackra, slanka och jet-sett stinna miljardär-hustrun och läkaren Gunhild Stordalen, men främst av allt nog på grund av kommissionens mest citerade anbefallning, nämligen, den att vi måste minska vårt köttkonsumtion, dessutom mycket, ohyggligt mycket, ner till 14 gram per dag, stod det i receptet från dr. Stordalen och hennes kollegor.


Andreas Viestad fortsätter också med att konstatera att han tycker nyårslöften är något barnsliga och dumma och han hade nog egentligen aldrig tänkt berätta detta för alla och en var, men i ett kort ögonblick av självförbättringsambitioner mot slutet av fjolåret så gav han sig själv i uppdrag att äta sundare och lite mindre kött, men inte för att köttätandet är en dålig ovana eller för att det skulle vara farligt på något som helst vis och ej heller för att vi inte skulle behöva ett levande norskt lantbruk med fri betesmark. 

Men, om vi för ett ögonblick ser bort ifrån det problematiska med att rika, tunna människor flyger privatflyg runt klotet för att hålla powerpoint- presentationer om att alla andra bör förbruka mindre, så är det en problematisk sannhet som har varit uppenbar länge före rapporten blev publicerad, nämligen det att vi måste ändra våra kostvanor. Vi blir flera människor på klotet som skall mättas och vi bör passa på att göra det utan att konsumera upp hela planeten.

Gunhild Stordalen å sin sida engagerade penningstyrda och egennyttiga forskare till att  påstå någonting i stil med – ”Kommer det inte för vår anledning och kommissionen positiva resultat, så kan ni kasta tomater på både oss och Gunhild”- Gunhild Stordalen har alltid haft ett miljöengagemang, det kan vi tillåta oss att erkänna, men här är det en total frontkollision mellan teori och verklighet och när den som står med hävt pekfinger för en lägre konsumtion är en av dem med Norges högsta personliga konsumtion så har det ingen trovärdighet, det blir som att stå med pekfingret ut genom fönstret i bostadskvarteret och be folk om att skruva ner på värmen i sina lägenheter medan man själv har ett värmebatteri hundra gånger större än alla andras och har ingen som helst tanke på att skruva ner det.


Här har nog publiken till -stackars- Gunhild Stordalen noga övervägt hennes något överdimensionerade uttalande om att kasta tomater på både henne och den forskargrupp som står bakom rapporten om den inte är realistisk, och står redan klara att kasta ifrån sig något, nu får man och kan man bara hoppas på att det inte också är ruttna ägg och annat som flyger genom luften mot ett utsatt mål, för en sak är säker, målet för "projektilerna" kan fort bli ingen mindre än Gunhild och hennes kamrater, det råder det inga som helst tvivel om. Folkets röst är samstämt och tydlig: "Miljardär skapar egna regler och bör nog sopa rent på egen trappa första! EAT Skaparen och miljöprofilen Gunhild Stordalen har långt ifrån rent mjöl i påsen. Hon har en smutstvätt hon bör ta hand om fören hon har någon som helst mening eller åsikt om vad andra bör göra för ett bättre klimat. 

Jag är fullständigt av samma åsikt som min kollega Andreas Viestad om att vi bör ändra våra kostvanor, men absolut inte till den absurda form som Gunhild S förespråkar. Jag kan gott minska på min köttkonsumtion och äta mera grönt och sunt, självklart, men jag går aldrig med på att äta endast 14 gram kött per dag i tron att jag skall kunna räddar mig själv och alla andra från att bli offer för klimatförändringarna och miljökatastroferna som följer med det. Det är inte köttets begär som bidrar till att vi har en klimatkris, det är avsaknaden av sunt bondförnuft.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen