tag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post6788668601531847354..comments2024-02-17T13:59:49.565+01:00Comments on Christians mat och minnen. Min kokbok på nätet.: Klippfisk, Bacalao, lutfisk.Christian Tikkanenhttp://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post-57640741268298189192010-12-25T18:51:01.188+01:002010-12-25T18:51:01.188+01:00Du har delvis rätt, men att få tag på den är det i...Du har delvis rätt, men att få tag på den är det inte alls så svårt som man skulle tro, det är bara vi konsumenter i Finland som blivit lurade tro att den här vacumpackade lutfisken är det ända rätta, och då skall du veta att alla de företag som lägger dessa bitar i lutblöt och vacumpackar dem även har den stora fördelen av att kunna, om det fanns en tydlig efterfrågan, sälja dem så att säga färska rätt över disk, och vad jag menar med rätt över disk är att lutfisken säljs hel, liggande på is och styckas i bit enligt kundens önskemål, det är ett måste och det normala i Norge, allt annat är bara trams.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post-31075572960642637022010-12-25T14:19:19.521+01:002010-12-25T14:19:19.521+01:00Du har säkert rätt i att fisken i vacuum (från Hak...Du har säkert rätt i att fisken i vacuum (från Hakala ex) är ett lurendrejeri, men det finns nog inte så många andra sätt att få tag i den åtminstone inte vad jag sett. I Norge är det kanske annat.stephanhttps://www.blogger.com/profile/01706550533164708789noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post-58910267656198839022010-12-20T17:49:15.667+01:002010-12-20T17:49:15.667+01:00Ett litet tillägg vill jag dock ännu framhålla, oc...Ett litet tillägg vill jag dock ännu framhålla, och det är att den vakumförpackade lutfisken man får köpt i alla livsmedesbutiker till jul är rena lurendrejeriet, de är grötmaterial som för mig bara blir slängt över axeln rätt på soptippen.Det är inte ens värt mödan att försöka sig på att få det till en läcker bit fisk.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post-37598363064514434122010-12-20T17:30:40.295+01:002010-12-20T17:30:40.295+01:00Det finns lika många recept på lutfisk som det fin...Det finns lika många recept på lutfisk som det finns kockar och lutfiskälskare, men trots allt detta så finns det en väsentligt stor skillnad i hur den lagas, i Finland och Sverige kokar man lutfisken, vilket är rent förkastligt, inte ens med bästa vilja kan man få en fast och läcker bit lutfisk att hålla ihop om den kokas, dessutom oftast allt för länge så allting bara blir en enda gröt. Lutfisk skall för det första köpas färsk över disk, läggas att rinna av i minst två dygn varefter den torkas av och läggs på ett ugnsgaller med en form under, sedan skall den stekas i ugnen tillsammans med skinkfett som man öser över lutfisken och tiden är beroende av hur stor bit fisk du har, men normalt är att beräkna 25 minuter per kilo. Alltså lutfisken skall stekas i ugnen med skinkfett, serveras med stekt beacon och bechamelsås samt kokt potatis och en ärtpure, det är de orginala sättet man gör det på här i Norge, och ve dem som kokar denna fisk det är ett helgerån gentemot denna kulinariska läckerhet, I norge säger man att fisken skall inte behöva simma två gånger, de är något man kan ta fasta på, jag har sett allt för många förskräckliga försök att tillreda lutfisken på och alla lika totalt missförstådda exempel på hur man tror sig veta den skall tillredas. Är man osäker på resultatet är ett gott råd att man skall förhålla sig till lutfisken på samma sätt som man förhåller sig till all annan fisk, dvs, hellre stekas eller kokas för kort en för länge, och lutfisken kan man anse vara färdig när köttet blivit lite genomskinligt vitt och lamellerna i torskköttet nästan ramlar ifrån varandra, inte längre än så, det är det bästa råd jag kan ge, övervaka stekandet eller det felaktiga kokandet så ser du när den är färdig, att prova sig fram till sitt eget akseptabla resultat är ett gott råd.Christian Tikkanenhttps://www.blogger.com/profile/12062687356037678072noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2458607764627470463.post-66721898804655887122010-12-20T11:50:59.346+01:002010-12-20T11:50:59.346+01:00Hamnade hit när jag googlade på klippfisk :). Men ...Hamnade hit när jag googlade på klippfisk :). Men lutfisk är ju en annan historia.<br />Hörde faktiskt idag för första gången om bacon till lutfisk!? Men du har inte den "obligatoriska" lösa, söta, senapen?<br />Jag retade mig för två år sen på lutfiskrecepten, som inte stämmde dvs alla hade samma tid+värme MEN olika vikt!!!<br />Jag skrev då detta kåseri:<br />http://matominnen.blogspot.com/2008/12/lutfisk-och-lutfisk.htmlstephannoreply@blogger.com