HJÄLP OCH RÅD

Honnesta Voluptate & Valetudine


Den ärbara vällusten och välbefinnandet

Att bordet knyter ett visst föreningsband mellan värd och gäst, och att maten gör folk mer mottagliga för påverkan och känsliga för intryck är i dag allmänt känt. Rådfrågar man historia-skrivarna finner man att alla stora händelser, (sammansvärjningar inte ens undantagna) blivit uttänkta, förberedda och planlagda vid bordet. Således spelar matbordet och dess gåvor en avsevärt större roll för oss alla, större än vi kunnat eller velat ana. Där vid matbordet har vardagens sysslor och händelser en central roll, i form av ett samtal vid bordet. Och bordet med maten har en avgörande roll där den sammanhåller och inspirerar till nya samtalsämnen. Mao: Bordet med maten både uppmuntrar, inspirerar, berikar, uppfostrar och mättar alla våra sinnen för att våga nya utmaningar i vardagen.

"Hur skulle man kunna säga nej till den vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta resa livet är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av alla de andra njutningarna". (Jean Anthelem Brillat Savarin)



Vill du ha hjälp eller matråd är det bara att antingen skriva eller ringa mig

Min e-post: 
ctikk47@online.no

Mobil:
(FIN) +358 050 563 267 3
(N) +47 975 03 673

Väl mött.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen