Kortrest Mat/ Norge

 Gårdsmat, traditionsmat, Kortrest mat i Norge





I Norge är kravet på Lokal mat förenligt med alla det samma kraven man ställer till god hygien, säkerhet och kvalitet. Dessa krav är att råvaran skall vara lokal och dessutom spårbar så långt det praktiskt är möjligt. Förädlingen skall ha ett hantverksmässigt utförande och fram för allt vara präglat av småskalighet, och att producenterna själva står för försäljningen vid det olika marknader som Organisationen " Bondens marked"  ordnar runt om i landet.


Dessa krav ställer Organisationen och livsmedelstillsynen gemensamt för att säkerställa det att du som kund skall få en så unik råvara som möjligt, där upprinnelse, kvalitet och smak står i centrum. Köttet kommer från egna djur i lokalmiljön, bären är plockade av bonden själv och brödet är bakat i den egna ugnen. Och just därför att det är bonden själv som står för försäljningen till dig är det att du kan få all den information du önskar dig om produkten.









Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen