DET NORDISKA KOCKARNAS KÖKSMANIFEST.
DEN INNOVATIVA NYA NORDISKA MATEN
"VI NORDISKA KOCKAR FINNER TIDEN MOGEN FÖR ATT
SKAPA ETT NYTT NORDISKT KÖK SOM I KRAFT AV SIN
VÄLSMAKENHET OCH EGENART KAN MÄTA SIG MED DET
STÖRSTA KÖKEN I VÄRLDEN".
DET NYA NORDISKA KÖKET SKALL:
* UTTRYCKA DEN RENHET, FÄRSKHET, ENKELHET OCH ETIK
SOM VI GÄRNA VILL FÖRBINDA MED VÅR REGION.
* AVSPEGLA DET SKIFFTANDE ÅRSTIDERNA I EN MÅLTID.
* BYGGA PÅ RÅVAROR SOM BLIR SÄRSKILLT ENASTÅENDE I
VÅRA KLIMAT, LANDSKAP,VATTEN OCH SJÖOMRÅDEN.
* FÖRENA KRAVET PÅ VÄLSMAK MED DEN MODERNA
VETSKAPEN OM SUNDHET OCH VÄLBEFINNANDE.
* FRÄMJA DET NORDISKA PRODUKTERNAS OCH
PRODUCENTERNAS MÅNGFALDHET OCH SPRIDA
KUNSKAP TILL KULTUREN BAKOM DEM.
* FRÄMJA DJURENS TRIVSEL OCH EN BÄRKRAFTIG
PRODUKTION I HAVET, DEN ODLADE JORDEN OCH
DET VILDA LANDSKAPET.
* UTVECKLA NYA ANVÄNDNINGSSÄTT PÅ DEN
TRADITIONELLA NORDISKA MATVARAN.
* FÖRENA DEN BÄSTA NORDISKA TILLBEREDNINGS-
METODEN OCH KULINARISKA TRADITIONEN
MED IMPULSER UTIFRÅN.
* KOMBINERA LOKAL SJÄLVFÖRSÖRJNING MED
REGIONAL UTVÄXLING AV VAROR MED HÖG
KVALITET.
* INVITERA KONSUMENTER, ANDRA MATHANTVERKARE
,LANTBRUK, FISKERI, SMÅ OCH STORA MATVARU-
INDUSTRIER, DETALJHANDELN, FORSKARE, UNDERVISARE,
POLITIKER OCH MYNDIGHETER TILL ETT SAMARBETE OM
DENNA GEMENSAMMA STRÄVAN SOM SKALL BLI TILL
GAGN OCH GLÄDJE FÖR ALLA I NORDEN.
STAVANGER 2004. NORGE
SKAPA ETT NYTT NORDISKT KÖK SOM I KRAFT AV SIN
VÄLSMAKENHET OCH EGENART KAN MÄTA SIG MED DET
STÖRSTA KÖKEN I VÄRLDEN".
DET NYA NORDISKA KÖKET SKALL:
* UTTRYCKA DEN RENHET, FÄRSKHET, ENKELHET OCH ETIK
SOM VI GÄRNA VILL FÖRBINDA MED VÅR REGION.
* AVSPEGLA DET SKIFFTANDE ÅRSTIDERNA I EN MÅLTID.
* BYGGA PÅ RÅVAROR SOM BLIR SÄRSKILLT ENASTÅENDE I
VÅRA KLIMAT, LANDSKAP,VATTEN OCH SJÖOMRÅDEN.
* FÖRENA KRAVET PÅ VÄLSMAK MED DEN MODERNA
VETSKAPEN OM SUNDHET OCH VÄLBEFINNANDE.
* FRÄMJA DET NORDISKA PRODUKTERNAS OCH
PRODUCENTERNAS MÅNGFALDHET OCH SPRIDA
KUNSKAP TILL KULTUREN BAKOM DEM.
* FRÄMJA DJURENS TRIVSEL OCH EN BÄRKRAFTIG
PRODUKTION I HAVET, DEN ODLADE JORDEN OCH
DET VILDA LANDSKAPET.
* UTVECKLA NYA ANVÄNDNINGSSÄTT PÅ DEN
TRADITIONELLA NORDISKA MATVARAN.
* FÖRENA DEN BÄSTA NORDISKA TILLBEREDNINGS-
METODEN OCH KULINARISKA TRADITIONEN
MED IMPULSER UTIFRÅN.
* KOMBINERA LOKAL SJÄLVFÖRSÖRJNING MED
REGIONAL UTVÄXLING AV VAROR MED HÖG
KVALITET.
* INVITERA KONSUMENTER, ANDRA MATHANTVERKARE
,LANTBRUK, FISKERI, SMÅ OCH STORA MATVARU-
INDUSTRIER, DETALJHANDELN, FORSKARE, UNDERVISARE,
POLITIKER OCH MYNDIGHETER TILL ETT SAMARBETE OM
DENNA GEMENSAMMA STRÄVAN SOM SKALL BLI TILL
GAGN OCH GLÄDJE FÖR ALLA I NORDEN.
STAVANGER 2004. NORGE