KÖKSMANIFESTET.





DET NORDISKA KOCKARNAS KÖKSMANIFEST.

DEN INNOVATIVA NYA NORDISKA MATEN




"VI NORDISKA KOCKAR FINNER TIDEN MOGEN FÖR ATT
SKAPA ETT NYTT NORDISKT KÖK SOM I KRAFT AV SIN
VÄLSMAKENHET OCH EGENART KAN MÄTA SIG MED DET
STÖRSTA KÖKEN I VÄRLDEN".


DET NYA NORDISKA KÖKET SKALL:


* UTTRYCKA DEN RENHET, FÄRSKHET, ENKELHET OCH ETIK
SOM VI GÄRNA VILL FÖRBINDA MED VÅR REGION.


* AVSPEGLA DET SKIFFTANDE ÅRSTIDERNA I EN MÅLTID.


* BYGGA PÅ RÅVAROR SOM BLIR SÄRSKILLT ENASTÅENDE I
VÅRA KLIMAT, LANDSKAP,VATTEN OCH SJÖOMRÅDEN.


* FÖRENA KRAVET PÅ VÄLSMAK MED DEN MODERNA              
VETSKAPEN OM SUNDHET OCH VÄLBEFINNANDE.


* FRÄMJA DET NORDISKA PRODUKTERNAS OCH
PRODUCENTERNAS MÅNGFALDHET OCH SPRIDA
KUNSKAP TILL KULTUREN BAKOM DEM.


* FRÄMJA DJURENS TRIVSEL OCH EN BÄRKRAFTIG
PRODUKTION I HAVET, DEN ODLADE JORDEN OCH
DET VILDA LANDSKAPET.


* UTVECKLA NYA ANVÄNDNINGSSÄTT PÅ DEN
TRADITIONELLA NORDISKA MATVARAN.


* FÖRENA DEN BÄSTA NORDISKA TILLBEREDNINGS-
METODEN OCH KULINARISKA TRADITIONEN
 MED IMPULSER UTIFRÅN.


* KOMBINERA LOKAL SJÄLVFÖRSÖRJNING MED
 REGIONAL UTVÄXLING AV VAROR MED HÖG
 KVALITET.


* INVITERA KONSUMENTER, ANDRA MATHANTVERKARE
,LANTBRUK, FISKERI, SMÅ OCH STORA MATVARU-
INDUSTRIER, DETALJHANDELN, FORSKARE, UNDERVISARE,
 POLITIKER OCH MYNDIGHETER TILL ETT SAMARBETE OM
DENNA GEMENSAMMA STRÄVAN SOM SKALL BLI TILL
GAGN OCH GLÄDJE FÖR ALLA I NORDEN.


STAVANGER 2004. NORGE


Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen