Till Husmanskostens ära !





Välkommen till det gastronomiska landskapet där bland annat den "utrotningshotade" och idag sällsynta husmanskosten ges upprättelse och som i kraft av sin välsmakenhet och egenart bör återfå sin hedersplats på det dagliga matbordet. Tänk också på att den mattradition som vi försöker att föra vidare är någonting som vi fick i arv av våra förfäder, en kulturskatt, en skatt som tyvärr håller på att bli allt för sällsynt, ja, nästan utrotningshotad, och det bara på grund av vår lathet och lättja till att utföra någonting eget, handgjort och konstruktivt i det egna köket. Allt för många av oss tyr sig till halvfabrikat och färdigmat, och det drabbar ingen annan än oss själva. Den här sidan är till för att vara en väckarklocka för den ärbara vällusten och framförallt det handgjorda och egna, det lokala och rena, en plats där alla våra sinnen får lust att medverka. När du nu tänkt dig att söka bland husmanskost recept så hittar du dem i den här bloggen under etiketten Traditionsmat/ historia. Välkommen att titta in och lämna gärna ett avtryck efter dig i form av en kommentar av något slag, det uppskattas !



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen