MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

VÄLKOMMEN HIT


Välkommen till bords !

"Ingredienserna för en riktigt lyckad måltid är trevlig miljö, väl tillagade råvaror av högsta kvalitet, kanske ett passande vin till och, naturligtvis, mötet med en annan människa. Det kan vara någon i ditt eget sällskap, en nära vän, eller någon bland dina gäster. Huvudsaken är att mötet innebär en gastronomisk upplevelse av något slag. Jag hoppas att måltiden du skall njuta av kommer att överträffa dina förväntningar och bli en upplevelse för alla sinnen". (Grythyttans Gästgiveri)

Mat och musik är någonting som förenar oss över alla kultur-gränser. Maten genom det behov vi alla är så beroende av, ett livsvillkor för oss. Musiken genom sin skapande kraft för fred och samförstånd, se bara på den effektiva skaparkraft som Daniel Barenboim med WEST EESTERN DIVAN ORCHESTRA har kunnat skapa genom den gemensama strävan, att förena olika folkslag i ett fredligt utbyte av musikalisk effektivitet med harmoni och förståelse som ledstjärnor.

Den samma harmonien och förståelsen präglar också matens betydelse för oss, så vad är väl bättre än att kunna samlas till en njutningsfull, kulturinspirerad och på alla vis mättande sinnesupplevelse genom matens och musikens samverkan. Den klassiska kökskonsten är kusinen till den klassiska musiken, och klassisk musik är inte rapp, så njut med alla dina sinnen av det båda kusinernas framfart på den här bloggen. Än en gång, varmt välkomna in i köksvärmen till denna smakernas, njutningarnas, den ärbara vällustens, välbefinnandets och sinnenas mötesplats. "Ab imo péctore". "Litteris et artibus".


Stort, Smått och Gott.

Varför väljer jag att i det allra flesta fall äta eller fotografera min mat från tallrikar som Rörstrands "Ostindia, jo, här skall ni få en enligt min mening rätt så egen men också filosofisk förklaring, för det första så är det så att mycket av allt det revolutionerande och unika i gastronomin skapades och formades under 1700-talet, och för det andra gällde det då inte bara maten, utan också måltidens alla utensilier, omgivningen och det olika händelserna som gav den gastronomiska verkligheten synbara stoff. Och att en så enkel sak som en tallrik, dessutom från 1700-talet i en modern tappning skulle göra själva måltidsupplevelsen komplett och gastronomin fullkomlig, det är för mig en självklarhet och ett måste, det vittnar om att allting hänger samman i en röd tråd, och så råkar det vara så att jag gillar den modellen av tallrikar. 

Året var 1930 när Emmy Almström fick syn på en skärva av en ostindisk tallrik i ett glasskåp på sin makes kontor. Skärvan visade sig komma från lasten som bärgats från ostindiefararen Götheborg som förliste 1745. Hon tog fram skärvan, lade den på hans skrivbord och skrev en liten lapp: ”Knut. Jag tycker att Du skall göra något av den här …”. Efter en namntävling, som utlystes i samband med celebrerandet av Ostindiska kompaniets grundande, introducerades servisen Ostindia 1932. Än idag är den en av Rörstrands storsäljare och utsågs för några år sedan till Århundradets servis.