MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

lördag 18 juli 2009

Kyckling till vardag och fest


"Stange" kyckling och brynta rotgrönsaker
och en rödvinsås

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

400 g kycklingfile

1 hel zuccini
2 rödlökar
4 st morötter
2 st röda paprikor
4 st större potatisar
2 st palsternack
Salt och peppar
Olivolja

4 dl rödvin
1 msk socker
½ dl soya
80 g smör, rumstemererat
1 dl hönsfond
Färsk timjan

1: Putsa och torka av kycklingfiléerna. Strö på lite salt och peppar.
Bryn dem i het stekpanna tills det fått en gyllene färg, lägg dem i
folie och ställ dem i en förvärmd ugn på 130 grader för att få vila
och efterstekas.

2: Under tiden putsar och skalar du alla rotsaker och grönsaker
därefter skär du dem i lagom stora tärningar på 1½x1½ cm.
steker dem i lite olivolja tills det är lagom brynta, ändå inte
längre än högst 2-3 minuter.

3: Givetvis har du sköljt ur din stekpanna som både kyckling-
filéerna och grönsakerna blivit stekta i och så har du sparat på
vätskan som du sköljde pannan med, då så, då kan vi börja göra
såsen, den som är kronan på verket.

- tag en kastrull och lägg i alla ingredienserna utom smöret, det
borde då bli ca ½ liter vätska som skall reduceras till 2½ dl, dvs,
låt det småputtra tills halva mängden kvarstår, därefter tillsätter
du en matsked finskuren färsk timjan och till sist monterar du i
det rumstempererade smöret, det gör att såsen får en klar och
vacker konsistens samt att såsen blir lagom tjock och skall ej då
mera koka.

Montera allting på tallrikar, jag gjorde så att såsen lades först som
en spegel, därefter sattes en klick av det stekta grönsakerna på
och till sist på toppen trancherad kycklingfile.

Bon apetité

Inga kommentarer: