MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Lämna gärna något avtryck eller spår efter dig här i form av en kommentar eller hälsning, det är alltid lika välkommet. Och svar får du alltid. Hälsningar: Christian. Volo placet convivium

söndag 18 april 2010

Vårvisan


Vårvisa!

Det är ljuvligt i vårtiden skalkas,
innan hösten och gråhåren nalkas.

Det är nöjsamt i spelande hagar
att lustvandra i kärlekens dagar;

se, träden som majstänger börja sig smycka,
var ört står med krona i brudelig lycka.
Stånden upp, alla svenner, från stolen,
träden ut, alla jungfrur, i solen!

Hennes blickar med blidhet oss följa,
ty vår gamman har intet att dölja.

Men mörkret är gjort för konor och kusar,
för rävar och ugglor och flädermusar.
Följ mig bort över ås, genom kjusa,
medan Ersmässbjörkarna susa!

(Erik Axel Karlfeldt)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vackert! Är det helt vilda blåsippor? Ni är nån vecka före oss då i Norge...

Christian Tikkanen sa...

Jo du, helt vilda, och finns på en av Norges bästa blåsippe ställen, Bygdöy, en holme som sitter ihop med fastlandet genom en bro, lite likt blåbärslandet i H:fors, men med den skillnaden att här växer dessa sippor i miljontal som en hel matta rätt in i skogen, man vet knappt var man skall våga sätta ned sin fot.

majmamma sa...

Vilket fint konstverk till blogg! En fröjd för alla sinnen!

Christian Tikkanen sa...

tack för det du, du är inte sämre på den fronten du heller, vi fortsätter att inspirera folket du...=)

Jenny, Matlust sa...

Sv. Hej! Tack för din kommentar. Trevligt att någon trillar in från Norge. Klart att det är okej att du lägger till en länk. Har lagt till dig på min sida med. =) Helt underbart med blåsippor! Jag har inte hittat några än, men de kommer nog snart. =)