lördag 22 november 2008

Kantarellfylld zuccini med rostad persiljerot

Kantarellfylld zuccini med
rostad persiljerot och vininkokt sparris
***
Receptet för 2 personer.
***
Ingredienser:
1 st zucchini
En knippe grön sparris
1 st persiljerot
200 gr färska eller frysta kantareller
50 gr riven ost
Saften av en apelsin
1 dl vitvin
1 msk smör
Salt och peppar
***
1: Dela zucchini på längden i två halvor, tag med en matsked ut en del av innanmätet, endast den frö satta delen. Lägg halvorna på en ugnsplåt.

2: Bryn svampen i smörad stekpanna, salta och peppra samt smaka av. Lägg en lagom mängd av den stekta svampen i varje zucchini halva, strö osten över. Gräddas i ugnen på 180 grader ca 10-15 minuter, i varmluftsugn 7-10 minuter.

3: Under tiden skalar man persiljeroten, skivar den i tunna skivor varefter den steks i en het stekpanna utan smör tills det fått en rostad färgton, då tillsätts apelsinsaften och det får sauteras i 1-2 minuter varpå de lyfts upp direkt på varma tallrikar där de får vänta på resten av tillbehöret.

4: I den samma stekpannan tillreds sparrisen genom av att 1 dl vitvin läggs i den heta stekpannan, sparrisen tillsätts och allting får ett hastigt uppkok, sparrisen skall inte koka mera än högst några sekunder så att den fortsatt har sin spänst kvar men ändå är mjuk. Lyft sparrisen upp ur pannan och montera dem på det väntande tallrikarna. Vätskan i pannan får ett hastigt uppkok igen med en liten klick smör, det bildar såsen för rätten.

5: Montera nu alla tillbehör på tallrikarna och häll till sist den inkokta vinsåsen över anrättningen.

2002 Muscat d'Alsace
Dom, Ostertag, Fronholz Vin de Alsace. Frankrike.
***
Bon apetité

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen