Kultur i små Portioner
skapade därmed begreppet "Tapas", som om du översätter det
betyder "med lock". Andalusien i Spanien är hemvisten för den
fantastiska Iberico-grisen som man lagar den exklusiva salt-
skinkan Pata negra av. Principen och metoden är i stort sett den
samma som på den Italienska motsvarigheten, Parmaskinkan.
I Spanien lagas också El fino sherryn och tillsammans blev dessa
två grundlaget för serveringen av tapas. Snart spred sig det här
konceptet långt utanför Andalucien, och det dök upp en mängd
olika rätter i tapasform på stora och små bardiskar över hela
Spanien. Iden är lika enkel som genial: I stället för att äta en stor
och traditionell middagsportion äter man hellre fem till tio små
tapasrätter, dessutom får du dig serverad tapasen på allt från
barer till det finaste och exklusivaste resatauranger.
Man kan äta den till lunch, middag och supe, ofta står man och
äter sin tapas, man går fram och tillbaka framför bardisken, och
försyner sig av godbitarna, eller för att hälsa på någon man
känner. Tapaskulturen i Spanien har blivit en avslappnad form
för samvaro och numera är den också en erkännt vanlig form
för ätande före den riktiga middagen, dvs; man samlar sina vänner
och bekantta inför en tapas förrän man sedan går till sin egentliga
middagsupplevelse på någon annan restaurang runt hörnet.
De goda spanska oliverna, frityrstekta potatiskroketterna, deras
eldiga köttbullar, omeletter, den Norska "klippfisken", Pata negra
skinkan, ostarna, bläckfisken och skaldjuren är fasta råvaror på
den Spanska tapas menyn, givetvis kan man även använda andra
ingredienser, experimentera och kombinera bara man följer själva
grundregeln; små portioner, lagom stora för en mumsbit, här i
Norge skulle man kalla det för fingermat.
Tapas av idag är mycket mera än bara en Spansk tradition, i den
här traditionen har den Spanska maten också gett utrymme för
en internationel invandring, och en tapasbuffé kan gott innehålla
flere olika länders nationalrätter, sammanlänkade och
kombinerade med den genuint Spanska uppfinningen, tapas, då
blir upplevelsen en påminnelse om både Spansk och internationell
mat, med andra ord så får man serverad kultur i små portioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar