onsdag 22 april 2009

Sol, vind och vatten.



Sol, Vind och vatten sjunger Helen Sjöholm om i ett tidigare inlägg
och det hade säkerligen passat också in här, solen den lyser som
allra bäst och vinden den har fört hit till oss celebra gäster som är
på väg upp mot norr, Vitkindad gås, ett ständigt återkommande
fenomen man kan glädjas över här i Oslo. Vattnet det formligen
glittrar både av solstrålar och fåglar.

Det sista små resterna av vinterns snö håller sig krampaktigt fast
på det skuggiga ställena dit inte ännu solens strålar hunnit, som i
ett försök att slippa undan solstrålarna klamrar snön sig fast runt
dikeskanter och dalgångar i förhoppningen om att kanske inte
bli upptäckt. För en liten stund tycks det hjälpa, men solens
strålar är nådelösa och snart ligger även den sista fläcken av
vit snö som en våt fläck på marken. Det är också nu som det
första vårprimörerna kommer upp, grönsakerna som ger
våren och den annalkande sommaren ett välkomnande som
ger god eftersmak.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen