Dag 1 start i Oslo.
goda lammsteken, den är liksom en slags signatur över ett Oslo
som återspeglar en gammal tradition med fårbete, ullförädling
och fårskötsel, och även om det är en hel norsk angelägenhet att
sköta får så kan jag inte komma ifrån att en av det bästa rätterna
på lamm kommer faktiskt från huvudstaden Oslo, för det första
så är den så enkel och för det andra så är den lite speciell då Kaffe
ingår i själva receptet.
1 st lammlår, ca 2 kg
1 bunt persilja
100 g smör
4 msk senap
2 st vitlöksklyftor
2 tsk salt
Lite peppar
1 stor kopp kaffe med socker och grädde
och blanda den samman med häften av smöret.
2: Laga små hack i lammköttet med en spetsig kniv och tryck in
vitlöken och persiljesmöret, gnid in steken med resten av
blandningen.
3: Salta och peppra lammsteken lätt, därefter penslar du på
senapen, se till att hela steken blir täckt av senap.
4: Lägg steken i en långpanna och fördela resten av smöret i små
klickar ut över köttet.
5: Sätt steken i ugnen på 175 graders värme i ett par timmar, vill
man ha den mera rosastekt låter man den stå i ugnen 1-1½ timme.
6: Tag steken ur långpannan och låt den vila, häll den kokande
kaffen i långpannan och låt det puttra en stund tills det kokat ihop
en del.
7: Passa på att få med den spröda senapsskorpan när du skär upp
köttet då det är så gott, servera sedan med kokt potatis och en
härlig ratatouilla på cherrytomater, morötter, kålrot och rödlök.
Resan fortsätter nu norrut och vi färdas igenom historiskt kända
områden som tex; Eidsvoll, staden där man med enighet svor
eden att stå samman för sin Kung och sitt Fosterland, man var
överens om att man skulle, som det sades; Stå eniga och tru tills
Dovre faller, mao; så skulle man inte ge sig förren Dovrefjäll
fallit till marken, dvs, alldrig.
Resan fortsätter sedan till Röros, staden som är skyddad och
ingår i Unescos världsarvslista. Där blir det en upplevelse med
" tjuckmjölkspudding", en efterrätt med en gammal tradition och
historia. Vi ses.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar