Vår resa igenom det Norska landskapet har varit en spännande
upptäckt i både naturupplevelser och mattraditioner, vi har fått
uppleva storslagen och underbar natur, vi har fått med oss en
hel del av den Norska smaken under resans gång och det har vi
som jag så mången gång förr poängterat fått genom alla det
olika och lokala odlares gårdsbruk, deras insatts för den genuina
och lokala gårdsbruksmaten är av stor betydelse och väldigt
värdefull, det är de som har gett maten en identitet och egen
smak.
Färden går nu vidare hemåt mot Finland och Österbotten, vi
färdas igenom Sverge på historisk mark, Västerbotten, området
där en legendarisk ost föddes och anses vara kejsaren bland ostar.
Man kan säga som så att den här osten, Västerbottens osten, är
den Svenska motsvarigheten till den Italienska Parmesanen, och
det går inte att vara dem båda förutan. Historien bakom själva
Västerbottens osten är så fantastisk att redan bara det gör den till
en kulinarisk pjäs och en gastronomisk scen, en kärlekshistoria
som slutar i ett misstag med ett lyckligt slut, en ost föds.
Ulrika Eleonoras kärleksfulla misstag:
En dag år 1872 ansvarar mejerskan Ulrika Eleonora Lindström
ensam för ystningen i Burträsk mejeri. Men det blir inte den
vanliga osten den här dagen... På byn tror man sig veta vad som
hänt. Drängen som levererar mjölk till gården lär med sin upp-
vaktning ha distraherat Eleonora. Kärleksglöden blir stundtals
hetare än den glöd som ska värma ostkaret. Ystningsprocessen
drar ut på tiden och osten blir " misslyckad ". Den lämnas på en
hylla åt sitt öde och avsmakas först långt senare. Och vilken ost !
Stark, aromatisk och pikant. Om historien är sann ? Det vet man
inte, men ett är säkert: Kejsaren bland ostar var född.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar