
Nordisk matlagning har i århundraden dragit nytta av det många
rotgrönsakerna som gömmer sig i jorden. Persiljeroten är en av
dessa små skatter. Den är -precis på samma vis som moroten,
rotsellerin, kålroten, rödbetan, palsternackan, rovan och svart-
roten- en explosiv bomb av smaker, tillsammans ser dessa rötter
ut som ett tivoli, och dessutom så är det sunda och hälsosamma.
Kosthållsexperterna menar inte bara sallad när det vill ha oss att
äta mera grönt. Här kommer det barska Nordiska klimatet in som
någonting positivt, för en gångs skull: Grönsaker som använder sig
av någon extra månad för att mogna under jorden får mera sötma
och intensivare smak. Persiljeroten innehåller en massa A och C-
vitaminer och är rik på järn och kalcium.
Och i likhet med så många andra rotgrönsaker har persiljeroten
sitt ursprung från länderna runt omkring medelhavet, där växer
det fortsättningsvis i vilt tillstånd på många ställen. Den är nära
släkt till bladpersiljan men skiljer sig lite i smak, det liknar mera
på en blandning av rotselleri och palsternacka.
Tillredningsmetoderna för persiljeroten är oändliga, rötterna kan
rårivas och blandas i en sallad, kokas till pure, eller som gratäng.
Det kan läggas i grytor och soppor, som tex: vad med en soppa
på persiljerötter och knaprigt stekt beacon skuret i små tärningar
du tillsätter i soppan, bara det en explosion av smaker.
Gott folk unna er mera tid till dessa enkla rotsaker, gör någonting
nytt, använd er egna fantasi och upptäck den historiska smak som
dessa rötter innehåller, man kan göra så mycket mera med dem
än att bara ha dem som sönderkokta tilltugg vid sidan av biffen
eller fisken, inte sant ?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar