hemma i Finland men beklämmande läsning om både hantering
och personalpolitik tycks höra till det vardagliga nuförtiden. Jag
som tyckt mig kunna skönja en uppgång i kunnandet, utövandet
och stoltheten av att vara en kock eller köksmästare, men när en
sådan här rapport dimper ned från skyn som ett stort svart lakan
kan man inte annat än beklaga det faktum som ni i den Finländska
Gastronomin står framför.
"Nästan var sjunde restaurangarbetare har någon gång ombetts
maskera gammal mat så att den verkar färsk. Att gammal mat
säljs som färsk verkar vara ett större problem i restaurangerna än
i butikerna, visar en färsk enkät som servicefacket PAM gjort.
Men det är ändå sällsynt att gammal fisk, kött eller andra livs- medel som farit illa säljs. 310 anställda på butiker eller restauranger svarade på enkäten i månadsskiftet augusti- september. Nästan var sjunde restaurangarbetare hade i något skede råkat ut för en situationen där hon ombetts handskas med livsmedel i strid mot hygienreglerna eller maskera gammal mat så att den verkar färsk. Bland butiksarbetare var det bara fyra procent som råkat ut för motsvarande".
-Som en sann och hederlig förespråkare för den ärbara kok-konsten kan jag inte annat än med största förakt se på dessa
restauranger som utsatt sin personal för ett sådant här förfarande,
det hör inte varken till god stil eller en riktig gastronomisk eller
kulinarisk etik att förfara på detta vis, att ens komma på tanken
att dela ut gamla råvaror till måltidsgäster på en restaurang, det
vittnar bara om en enda sak, ingen som helst respekt för varken
råvaran, yrket eller gästen. Skärpning goda kollegor. Visa ert
riktiga jag och er hederliga yrkesstolthet, det vinner ni på i längden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar