torsdag 22 oktober 2009

Skolmaten: Allebarnsrätten och SAPERE.



Även barnen var i allra högsta grad representerade under
kunskapsdagen den 16.10.2009. Det hölls bla; seminarium i
"Allebarnsrätten" En Nationell kampanj för barnens rätt till bra
måltider, samt om pedagogik i förskola och skola kopplat till
måltider och mat. Det hölls också Matstart, SAPERE och matprat
som presenterades av olika representanter för projektet, det
viktigaste och kanske betydelsefullaste projektet är ändå Sapere
som här diskuterades och belystes.

-Sapere, latin, betyder smaka och förstå, en metod framtagen i
Frankrike. En metod som innebär ett positivt och lustfyllt
lärande om mat, som tilltalar både elever och skolpersonal.

-Metoden innebär ett lärande som tränar handens kunskaper,
och sinnenas förnimmelser.

Och vem har sagt att elever i förskolan eller den vanliga skolan
också, inte skall få delta i köksarbetet på skolans kök, då det kan
bli till en hälsorisk eller ett sanitetsproblem, jag tror att jag hörde
detta uttalande i Jakobstad en gång för inte så länge sedan, och
nu hoppas jag verkligen att den kosthållschefen blivit något eller
betydligt klokare sedan sist hon gjorde detta uttalande, alla nya
forskningsrön, och den senaste utvecklingen inom området talar
ett helt annat och tydligt språk. Återigen har mina funderingar
över bland annat skolmatens både pedagogiska som hälsoriktiga
betydelse för eleverna fått en bekräftelse, nu är det bara på tiden
att också skolornas kosthållschefer öppnar sina ögon i Finland.

Barn och mat, skolmat och elever är ett viktigt kapitel i vardagen.
Det är inte någonting vi bara skall ta för givet, det är någonting
vi skall ta på fullaste allvar och säkra genom ett aktivt påhejande
och även våga börja ifrågasätta, Sapere-metoden är ett förträffligt
arbetsverktyg för just bättre förståelse och en riktig pedagogik i
ämnet, skolmaten och eleverna.

På Lördagen den 17.10.2009 fick alla barn mellan åldern 7-15
delta i aktiv matlagning, barnens egen verkstad, tillsammans
med Studenter från Restauranghögskolan lagade det dagens lunch
åt sig själva samtidigt som det fick lära sig att ta tillvara egen lagad
mat, "färdiglagad mat", när det gör sina egna fiskpinnar.
Ett verkligen positivt och pedagogiskt tillfälle för alla involverade.

Bon apetit.

4 kommentarer:

weronica sa...

Hej Christian, vilken rolig bekantskap!
Din sida ska jag verkligen återkomma till! Finns det någon större njutning än en god måltid? (ja, det gör det, men ändå...)

Christian Tikkanen sa...

Tack för det fina orden, och välkommen in i köksvärmen, där är det inte bara maten som ger en njutning, även sällskapet kan bidra med det. Och så är det som det fina ordspråk Brillat-Savarin uttryckt det: "Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av det andra njutningarna". Än en gång varmt välkommen hit.

Anonym sa...

Var hölls det här? Ordnas det igen?
Aktuellt blir det egentligen om ett år först för oss, sen först är äldsta pojken 7 år...

Christian Tikkanen sa...

Hej Bakformen! Sapere och smakskolan hölls i fjol år 2009 i Grythyttan, Sverige under några dagar som heter Måltidens kunskapsdagar, på Restauranghögskolan vid Måltidens hus i Norden, där hade man bland annat seminarier och föredrag om allt som handlar om gastronomi och i fjol var ett av teman Barn och mat. Om det ordnas igen, vet jag inte, säkert någon gång, men om det ordnas i nästa år kan jag inte svara på då jag inte har sett programmet för nästa år ännu.

Men jag skulle rekommendera att du tog kontakt med en dam, som heter Harriet Strandvik, hon är projektledare för Sapere i Finland, en Inbiten Marthadam och hon har kunskaper i detta ämne, du förstår att man håller på att introducera sapere metodiken nu också i det finländska skolorna, och om du är intresserad i detta så skall du ta kontakt med henne, hon finns för övrigt också på en blogg: Harriets Blogg, jag har henne på min blogg länkad, du hittar henne i vänstra hörnet bland mina länkade bloggar, gå in där och ta gärna kontakt med henne så får du mera information om Sapere i Finland, de är ju så onödigt för er att måsta resa till Sverige för att ta del av den kunskapen. Men, givetvis går det också att ordna ett sapere studium på Grythyttan igen om det finns ett stort intresse bland er finländare. Det är bara att hålla kontakt med mig så kan jag föra ordet vidare.
Men som sagt i första hand skulle jag kontakta Harriet Strandvik.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge