Oslo fjord tallrik med varmrökt lax
Handskalade Oslofjord räkor, Norsk
pikantsås och en lätt sallad.
I Norge är räkor och lax en råvara man sätter högst upp på prioriteringslistan när man börjar tala om mat. Var helst i detta avlånga land man än befinner sig är alltid räkor och lax på ett eller annat sätt representerade som antingen det goda mellanmålet eller som en hel middag. Om du så är högt uppe på kalfjället eller nere i den djupaste dal, ute till havs eller inne i en vacker fjord, så kommer du inte förbi den verklighet som alla Norrmän lever i: "det skall vara räkor till frukost och lax till middag, det förlänger livslängden". Det är nästan så man kunde tro att den Norska befolkningen har blivit fångade av en slags epidemi, räkepidemi eller laxfrossa. Men sanningen att säga så är det så att i Norge har man en högre medelålder än i andra nordiska land, och det just på grund av att fisk och skaldjur är en väsentlig del av den dagliga kosten, fisk och skaldjur förekommer i alla slags varianter och former överallt i hela Norge. Tänk bara på att det första du möter på ett café förutom alla sötsaker är den obligatoriska räksmörgåsen eller salladen, och den kan gott se ut som här på min bild, tagen vid Vollen en bit ut i Oslofjorden, ca 30 km från själva huvudstaden Oslo. För mig var det här en hel middag.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar