onsdag 19 maj 2010

Oslo fjord tallrik





Oslo fjord tallrik med varmrökt lax
Handskalade Oslofjord räkor, Norsk
pikantsås och en lätt sallad.

I Norge är räkor och lax en råvara man sätter högst upp på prioriteringslistan när man börjar tala om mat. Var helst i detta avlånga land man än befinner sig är alltid räkor och lax på ett eller annat sätt representerade som antingen det goda mellanmålet eller som en hel middag. Om du så är högt uppe på kalfjället eller nere i den djupaste dal, ute till havs eller inne i en vacker fjord, så kommer du inte förbi den verklighet som alla Norrmän lever i:  "det skall vara räkor till frukost och lax till middag, det förlänger livslängden". Det är nästan så man kunde tro att den Norska befolkningen har blivit fångade av en slags epidemi, räkepidemi eller laxfrossa. Men sanningen att säga så är det så att i Norge har man en högre medelålder än i andra nordiska land, och det just på grund av att fisk och skaldjur är en väsentlig del av den dagliga kosten, fisk och skaldjur förekommer i alla slags varianter och former överallt i hela Norge. Tänk bara på att det första du möter på ett café förutom alla sötsaker är den obligatoriska räksmörgåsen eller salladen, och den kan gott se ut som här på min bild, tagen vid Vollen en bit ut i Oslofjorden, ca 30 km från själva huvudstaden Oslo. För mig var det här en hel middag.

Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen