tisdag 20 juli 2010

50 år av lycka









Det sägs att livet börjar vid 50 eller var det vid 30 eller kanske 40, minns inte riktigt säkert, och kanske är det lika så bra det. Hur som helst så kan jag bara konstatera, - även om tidpunkten för när livet börjar är lite oklar....- att vid en ålder av fyllda 50 känns livet trots allt -även om det inte alltid är som en dans på rosor -  som ett liv med  50 år av lycka. Jag har haft och har den fördelen av att kunna njuta livets glada dagar tillsammans med min den samma älskade hustru, ännu, och med  mat som betyder mycket för mig, -stundtals till och med så mycket att hon blivit helt bortglömd, slutat att existera, om än för en liten stund- .

Närodlat och närproducerat, eller  "kortrest mat" som jag väljer att kalla det är någonting som alltid har fångat mitt intresse och som när jag sätter på mig mina gastronomiska glasögon ser jag den rätta etiken och filosofin i allt det kulinariska, det som skall vara lagat med kärlek och kännetecknas av en äkthet och ärlighet. I alla dessa år av äktenskap till både hustru och mat har den här filosofin format både min vardag som fest och alltid har den accepterats av alla, -och det måste man vara mer än väl nöjd över-.

Min 50 års dag den 4 juli blev till en i alla händelser mycket vällyckad fest, en fest som skapades just av alla dessa förutsättningar som den riktiga gastronomin kan bjuda på, nämligen, en ärlighet, uppriktighet, äkthet, närhet och inte minst just genom den kärleksfulla och ödmjuka behandling för maten som alla de inblandade medverkade till. Det kan inte många gånger nog poängteras hur viktigt det är att man använder sig av det råvaror som finns nära en själv, i den egna regionen, och hur viktigt det är för att hålla landsbygden levande just genom alla dessa närproducerade produkter. Ingen kan motstå den rena och goda smak som det ärliga
och äkta råvarorna kan åstadkomma, visst är den egna lokala bondens kalvdans betydligt bättre och inte minst lika god, -om inte godare också än den långväga resta Italienska Pannacottan-, och visst är den lokalt fångade siken, rökt eller gravad i din omedelbara närhet, tusen gånger bättre än den importerade "färska Norska Havslaxen" du kan köpa i din närbutik. Rätta mig om jag har fel, för skulle det inte vara så, ja då har mitt liv hittils varit en ren olycka.

Tusen tack till alla det som band samman festen till en stor knippe av goda upplevelser.

Bon appetit.

4 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Gratulerar Christian! Jag har förresten gett dig en utmärkelse i min blogg :) så titta gärna in igen!

h. Flo

Christian Tikkanen sa...

Tusen tack för det.Jag skall gå in och se vad du hittat på :)

Hon som lägger puzzlet sa...

Flo gav också mig utmärkelsen, och jag gav den vidare till bland annat dig. Gratulerar till din 50 års-dag i efterskott. Mina visdomsord till dig i present: Lev väl. Njut vardagens små glädjeämnen. Gör något vackert varje dag, det är livets hemlighet.. uttryck ditt innersta, det som är du. Mer behöver vi inte anstränga oss till.

Christian Tikkanen sa...

Tack Gunel för det fina visdomsorden. det kommer att följa mig varje dag.
Tyvärr så är jag lite för trög och gammalmodig för att kunna föra vidare denna utmärkelse med att försöka beskriva något om mig själv, men jag skall lova att ändå försöka offentliggöra några hemligheter om mig i en snar framtid, vi får se vad jag kommer på att avslöja om mig själv, skall fundera på saken en stund.


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge