lördag 31 juli 2010

Omänskligt förfarande

Det här kunde man läsa i dagens tidning, Österbottens tidning i Finland,


Två dagisbarn tejpades, ( Nämnas bör att förfarandet ägde rum för en inte så lång tid sedan.)
Helsingfors, FNB.


Det var inte vanligt att barn tejpades fast vid det daghem i Helsingfors där tejpningen av barn vid matbordet uppdagades. Överkommisarie Tuomo Lotta sade på fredagen att det handlar om två barn som vid två olika tillfällen tejpats fast i stolen eller bordet. Två anställda vid dagiset misstänks för lindrig misshandel. Enligt Lotta var deras avsikter inte att misshandla barnen. Tejpningen berodde på att de hade bråttom och det var ont om personal. De ville bara lugna ner stämningen vid matbordet. Enligt MTV3 jobbar det misstänkta fortfarande för socialväsendet i Helsingfors. Stadens ställföreträdande socialdirektör Helinä Hulkkonen säger att staden tillsvidare inte beslutat om några påföljder för dem. Polisutredningen ska fortsätta i ett par veckors tid. Det var de tejpade barnens föräldrar som polisanmälde det tvivelaktiga förfarandet vid daghemmet Tomtebo.

Ursäkta min totala ursinnighet, men vad fan är det som sker i samhället bland oss vuxna, att barn tejpas fast i matbordet eller stolen, oavsett vilket av dessa det varit, är enligt min mening en bekräftelse på hur eländigt det blivit bland det vuxna i matuppfostran och måltidsdyrkan i allmänhet. Att dessutom komma med en så i alla avseenden urusel ursäkt, ( om nu någon ursäkt i det hela taget är acceptabel)  som att det var på grund av tidsbrist och personalbrist, gör att jag blir ännu mera förbannad. Så i helvete heller om detta beteende skall få förekomma en endaste sekund bland oss vuxna. Att man i samhället har ont om tid i dag är kanske inte så underligt eller ens märkvärdigt, men att våra barn, oberoende hur vilda eller upproriska det än må vara skall under den mest betydelsefulla tiden av sitt liv behöva hamna ut för den här slags tvång gör att det får, (som säkert någon  nu är snabbt ute nog  för att dementera) allvarliga men för livet, vem vet, det kanske får psykologiska traumor av detta förfarande senare,

Och att stadens ställföreträdande socialdirektör kommer med uttalandet att det inte beslutat  om några påföljder bekräftar bara den bittra sanning att man så att säga  "SKITER" i det, man nonchalerar det totalt och tyvärr, tystar ner det med ännu mera tvivelaktiga svepsjäl. Skall det vara så himla svårt att förstå att barn är barn och det skall därefter också behandlas om de så är vid eller utanför matbordet, basta. Jag hoppas då innerligen att det som ännu inte blivit straffade, dessa anställda som utfört detta illdåd inte har några barn, för i såfall är det mer än synd om deras barn, och att de får sina ordentliga straff, mindre kan vi inte begära. Värna om barnens rättigheter inte minst vid matbordet gott folk. Detta var ett förfarande som kräver ett lindrigt sagt, hårt straff. ( Vill be om ursäkt för mitt hårda språk, men ni förstår att mat, och speciellt mat och barn är något jag brinner för och när jag får kännedom om sådana här förfaranden är inte min tunga lagd som med band för munnen, tvärtom jag skriker allt vad jag kan och orkar).

Jag får bara mer och mer bekräftat för mig själv att min tanke om att stifta en ny organisation likt den redan befintliga i Sverige, Allebarnsrätten, är det nog dags att stifta i Finland också, underlag för det finns, bevisen talar sitt allt för tydliga språk för detta. Ta kontakt med mig om ni är intresserade i att hänga med. Detta är allvarligt.





3 kommentarer:

M sa...

Ingen tvekan. Jag är med om vi bildar en organisation, Allebarnsrätten i Finland. Vissa saker, i samband med småbarnsfostran och matsituationer vid daghem kan helt enkelt inte accepteras!Inget barn ska behöva uppleva något sådant! Det måste finns humanare metoder.

Christian Tikkanen sa...

Vad trevligt Monika, det uppskattar jag verkligen. Och jag tycker att bevisen hopar sig för varje vecka som går med att det är nu dags för att skapa en organisation som skulle föra barnens talan i allt vad som handlar om mat och matfostran, det behövs verkligen. och om du inte misstycker kunde även du vara en av eldsjälarna för denna organisation, vad anser du?
Så är det så att just nu i dessa dagar så har hustrun och jag en hektisk tid framför oss någon vecka då ett helt hushåll skall flyttas, vi har nämligen köpt ett hus här i Norge. Men jag lovar på heder och samvete att återkomma till ämnet och självklart ta kontakt med den Svenska organisationen; Allebarnsrätten; och försöka få till stånd ett sammanträffande så att de kan så att säga introducera oss i Finland i själva principen för organisationen och vad man menar med allebarnsrätten i Sverige. Min förhoppning är att man kunde sammanträffa i ämnet på tex: grythyttan och måltidens hus i norden där man ju haft en hel del seminarier om bland annat just detta med allebarnsrätten, de i Sverige om någon har en hel del bakgrundsfakta att komma med då det hållit på en tid, vad anser du om detta, hör av dig.

Christian Tikkanen sa...

Och ännu en sak kära Monika om du känner till andra medmänniskor som är villiga och starka nog att ställa upp i allt detta, ge dem självklart en chans att delta och låt dem höra av sig. Även om detta är i allra högsta grad bara i tankarna ännu så får man tala vitt och brett om det till både höger och vänster, de får man mitt fulla medgivande och stöd till.

När jag skriver detta är det redan natt i Finland men du vet när det är intressant flyr tiden allt för fort och så skedde det med mig nu nyss, tiden bara flög förbi och när jag ser på klockan är det midnatt, så jag säger bara sov på saken och låt höra av dig och förresten, det är väl god morgon som gäller när du nu läser detta. Hade!


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge