onsdag 27 oktober 2010

Havet stormar !

Jag har säkert i något tidigare inlägg under året framhållit att man skall köpa fisken från den egna fiskaren eller fiskehandeln som säljer inhemsk och närfångad fisk och så har jag i samma veva risat och förbannat mig över att man säljer importerad fisk, och då speciellt Norsk havslax hemma i Finland.

Nu har mina farhågor för hur det egentligen ligger till med den Norska havslaxen och annan Norsk fisk blivit besannad, saken är nämligen den att fiskenäringen i Norge är under all kritik och värre än så. Jag vet inte hur mycket man i Finland eller Sverige vet om detta att Norska fisketrålar dumpar tonvis med fisk som är ätbar, bara för att den inte uppfyller industrins krav på storlek, alltså fiskeri industrin vill ha en viss storlek på sin fisk för då får det ett bättre pris ur den, allt för små fiskar och fiskar av annan sort dumpas i havet tillbaka, och det skulle ju inte i sig vara något fel i det, men när fisken dessutom är död och i många fall, hur otroligt det än låter även rensad är skandalen ett faktum.

Att detta är en stor skandal för den Norska fiskindustrin och näringen fick man höra i den Norska radion och nationella tv kanalerna i dag morse, och nu är den Norska staten med Fiskemyndigheten fullt upptagen med att försöka reda upp i denna otroliga affär, man har dessutom fått det bekräftat från sjöbevakningen i Norge att hundratals båtar gör detta varje dag men man har inte kunnat göra någonting från sjöbevakningsenhetens sida när inte myndigheterna gett några som helst direktiv, eller som nu fiskeministerns själv uttalar sig i frågan, "vi har inte vetat om detta", " det hade vi ingen AANING om"!

Nu vet vi då vad den Norska fiskenäringen går för, den är en enda stor bluff och det värsta är att även andra land skall behöva ta åt sig av detta ohyggliga bluffmakeri, just genom av att köpa in av den fisk som säljs som prima kvalitet och i världsklass bäst. Inte nog med det att den Norska fiskeindustrin skryter över den fina, enligt dem, fisken med världens bästa kvalitet, och att man har en flottilj som fiskar enligt alla regler och föreskrifter, lika fullt dumpar man tonvis med fisk tillbaka i havet. Nu har korthuset fallit samman, och det ansikte man velat visa världen har bara varit en fasad, en falskhetens mask, en mask med djupa sår som inte går att reparera i första taget. Och många stora och tunga industrier som hanterar fisk ute på havet är nu under en hårfin granskning och till och med EU har beordrat Norge att reda upp i saken före jul, annars påtvingas det enorma böter och i värsta fall en bojkott av all norsk fisk. Den första åtgärden man nu gör från myndighetshåll här är att sätta in kontrollanter på varje båt som går ut av hamn, det har man åtminstone talat om hela dagen.

Man får då bara hoppas att detta hyckleri och lurendrejeri får ett snabbt slut. Min omedelbara reaktion är den som Gastronom, sluta köpa allt vad som är Norsk fisk även den odlade Norska färska havslaxen och koncentrera er på att köpa lokalt eller i värsta fall från andra land importerad fisk tills den här saken är upklarad. Norge kan inte annat än skämmas och bör också göra det.  Där rök den chansen för den norska fisknäringen att sälja mig en fisk. ( Hur blev allt detta uppdagat då. Jo, en miljöaktivist filmade ett antal båtar som gjorde just detta, dumpade överlopps fisk och enligt norsk och internationell lag är det fullständigt förbjudet). Och det man trodde var att när nu en gång atlanten ändå är så stor så skulle igen få reda på detta, men som sagt motsatsen är nu bevisad till och med på video och bekräftad av sjöbevakare, så ingen kan komma och påstå att det är ett påhitt. Åtminstone jag bojkottar allt vad Norsk trålad fisk är, även den odlade Norska havslaxen. ( Förresten, min stilla undran är hur är det med valköttet, kontroversiellt, absolut, och vad slags förhållande är det som där utspelar sig som vi inte ännu vet någonting om, jag vet en hel del men det får bli en helt ny historia till en annan gång det).

Smaklig måltid bara som man  brukar säga !

Bon appetit

5 kommentarer:

Anonym sa...

Som fiskälskare kan man bränna propparna för mindre.
Jag såg ett TV-program om polska fiskare. Dom hade två ton kvar på sin tillåtna kvot, drog upp 8 ton, tog sina två ton och dumpade 6 ton i sjön för att inte få böter när dom kom iland.
Lika förtvivlad blev jag när jag hörde hur man trålade ministrömming som bara skulle malas till minkfoder.
Ursäkta rikssvenskan, men hur f*n är folk funtade om dom tror att lilla Östersjön ska tåla detta nån längre tid? Man har ju lyckats få slut på "dom oändliga stimmen" av sardiner utanför Afrikas västkust, och Atlanten är ändå bra mycket större än lilla Östersjön. Men inte heller Atlanten är oändlig.
Det är inte dess fiskbestånd heller.
/Zwei

Christian Tikkanen sa...

Hej! Och ack ja du har så rätt, och nu haglar det av ohyggliga upptäckter här i Norge, som om det inte är nog med att fisk dumpas, nu har också avslöjanden om att den odlade laxen har blivit fullproppad med kemikalier och hormoner för att både se större ut och få en större vikt, nu har det blivit avslöjade, det är som jag nämnde, Det så blåögda landet Norge är en enda stor pesthärd om vi skall tala om fiskenäringen, fy fan vad det har lurat folk, det säger jag utan att ens darra på manschetten. Och det värsta av allt är att Normänn själva bryr sig fan i hela historien, det närmast skryter över det, hur man nu sedan kan skryta över något sådant, men som sagt som man bäddar får man ligga. Här är det på snudd att en hel del ministrar får avgå... och det är något som man velat tysta ner för pressen här i landet av skräck för allt för stort mediauppbåd. ha h a haaa, jag hoppas att den där samma miljöaktivisten finner ännu ett avslöjande till så ramlar hela regeringen av pinnen, det hörs ut som att jag är väldigt led Norge då men det är inte sant, det är bara dessa töntar och blåögda jävlar jag vill komma åt, Gastronomi skall vara någonting ärligt och hederligt spunnet inte den här slags hyckleri som man nu för bland de som trålar fisk eller säljer odlad lax. Basta.

Christian Tikkanen sa...

Så kan jag ännu tillägga att på mitt jobb där det äter ca 6000 människor dagligen, flesta av dem utlänningar, så har vi gjort så att allt vad som är Norsk fisk är förbjuden på den restaurangen tills Norska staten kan garantera att saken är uppredd och åtgärdad, en hel del rambambula blev det när jag nekade att servera fisk på arbetet, men det var ett gemensamt beslut och försäljningspungten som säljer fisken till oss har gråtit blod nu i tre dagar, som Norges största personalrestaurang tog vi ju trots allt ca 500-600 kg fisk tre gånger i veckan, så det lär nog ha svidit ganska bra för affären, men som jag sade på arbetet åt mina kollegor; det bjuder jag på, dessutom helt gratis. Det är ju så att har man makten och befogenheten att kunna påverka på ett eller annat sätt så skall man utnyttja det, jag gjorde det på detta vis.

M sa...

"Hav mod at bruka ditt eget förstånd utan någon annans ledning" Sapere aude.
Tufft gjort att neka norsk lax där borta!Vi lever i en galen värld.

Christian Tikkanen sa...

Yepp, så sant så, men vi kan påverka om vi vill, det handlar bara om att som du säger ha modet.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge