måndag 25 oktober 2010

Glas som glas, eller vinglas ?







I lördags gjorde vi något vi länge tänkt oss att göra, vi har länge, LÄNGE talat om att göra ett besök till Norges mest berömda glasblåseri, Hadeland Glasbruk, och vi har minst lika länge talat om att skaffa oss riktiga vinglas just från Hadeland glasbruk, så i lördags bar det då av till detta glasbruk.

Hadeland Glasbruk är lika känt ute i världen som Itala och varorna det tillverkar är av finaste kvalitet. Glasbruket, Hadelands Glassverk, hittar man i kommunen Jevnaker, i det natursköna omgivningarna vid den sydligaste delen av Randsfjorden. Glasbruket blev grundlagt i 1762 och är Norges äldsta glasindustri med en kontinuerlig drift ännu i dag.

På Hadelands Glasbruk förvaltar man en lång historia och ett betydande kulturarv samtidigt som man satsar på kontinuerlig utveckling och ny design för att kunna bemöta framtida behov. Hadelands Glasbruk, (Glassverk) har genomgått det sista 20 åren en stor och positiv ändringsprocess och det har skapat en ny dynamik och en god framtidstro.

Med sina ca 140 anställda har Hadelands Glasbruk en stor och levande produktion som är i stadig utveckling,  samt en betydlig verksamhet knuten till turistanläggningen som finns vid bruket. Närmare 600.000 besökare i året gör Hadelands Glasbruk till en av Norges allra största turistattraktioner.

- Före 1739 bestod industriverksamheten i Norge av ett Silververk och gruva på Kongsberg, koppargruvor på Röros, samt en del mindre järnverk allt i från 1600-talet utspridda omkring i landskapet runt Oslo på det så kallade Östlandet. Nästan all transport skedde över vatten, längs kusten och på det stora älvarna och insjöarna. På inlandet fanns det bara dåliga kärrvägar och stigar.

Det var således inte heller så onaturligt att Kung Christian VI och hans rådgivare kom på att det Norska resurserna kunde utnyttjas bättre. Därför undertecknade Kung Christian i 1739 ett fullmaktsbrev till " det Kongelig Allernaadigst Octrojerende Nordske Compagnie som gav detta ny upprättade kompaniet mycket omfattande rättigheter. Kompaniet fick rätt till att utnyttja praktiskt taget alla landets naturtillgångar med undantag för det som redan var överlåtet till någon annan. Allt i allt sju stycken glasbruk blev anlagda under 1700-talet och på det mesta så har man haft i överkant av 30 st glasbruk i Norge.

Hadeland Glasbruk ( Glassverk) blev anlagt på grunden till gården i Mo på Jevnaker år 1762 och produktionen kunde starta på hösten 1765. I den första tiden bestod produktionen i huvudsak av flaskor, apotekarglas, medicinglas och glas till hushållsbruk. I 1852 övertog Ole Chr. Berg som Bestyrer, (VD)  vid glasbruket och under hans ledning genomgick bruket en omvälvande utveckling. Produktionen blev lagd om till småglas som omfattar allt i från vinglas till skålar, fat, blomsterglas och vaser och modellerna av glaset var ofta hämtat från andra land i Europa. Så omkring 1920-talet började man med egen utveckling av modeller och samtidigt föddes den egna och så karakteristiska designen för glasbruket.

Nämnvärt är att Hadeland Glasbruks egna vinglas genom hela sortimentet är av bästa kvalitet och har kommit upp i samma klassificering som de så berömda och beryktade Tyska vinglasen, de glas som anses kunna ge det rätta vinet i rätt glas, den rätta smaken och doften, det samma gäller nu också för alla Haderland Glasverks vinglas. Och ett av brukets många sortiment hamnade i vår ägo, rättare sagt 6 st röda och 6 st vita av modellen Odyssé. Hadelands Glassverk, ( glasbruk) är ett väl värt resmål om man vill turista i närheten av Oslo, det ligger inte mera än 50 km ifrån, där kan man även förutom att handla, strosa omkring bland det gamla husen och låta atmosfären bjuda på alla upplevelser knutna till bruket, här kunde säkert  många av alla husens väggar ha någonting att berätta och en stor attraktion är den årliga julmarknaden på området, då är det som om alla julenissar, tomtar och troll kryper upp ur alla vrån och gömslen.

Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge