Jag har med årens lopp fått lära mig att besvara alla dessa frågor ett stort antal gånger, så jag torde kunna anse mig själv som en skinkexpert vid det här laget, hustrun har till och med, efter alla dessa år med "skinkförhandlingar" per telefon till släkt och vänner ansett att jag nog kunde öppna en så kallad skink-akut, men det har de då aldrig ännu blivit någonting av.
Nu är julen verkligen här, och om du inte ännu har köpt dig din julskinka är det verkligen på tiden att du gör det så fort som möjligt, eller kanske du inte skall ha en skinka i år, vad vet jag, det jag däremot vet är att de flesta av oss har ett ansträngt förhållande till julskinkan, speciellt när det gäller att tillreda hela härligheten, hur skall den stekas, i vilken värme och hur länge... och även om man gjort skinkan i åratal är det frågor som man varje år är lika bekymrat fundersam över.
Här några enkla råd: Köp en grå saltad skinka i den storlek du tror passar er familj, om den sedan är med eller utan ben, spelar ingen större roll för en vanlig familj, men för de som vill ha lite extra smak och godare såser av skinkan är en med ben att föredra. Hur som helst, benfri eller med ben så är ändå tillvägagångssättet det samma, stek skinkan i 95 graders värme i 70 minuter per kilo, har du en stek-termometer låter du den visa 75 grader i kärntemperatur fören du avslutar stekningen.
Använder du inte en stekpåse kom då ihåg att tillsätta 1 dl vatten i ugnsformen, skinkan ställer du på gallret så att allt fett får rinna av skinkan under stekningen ner i formen med vattnet, det blir sedan den goda såsen. När du gjort detta och skinkan anses färdig tar du ut skinkan ur ugnen, lägger den i aluminiums folie och låter den vila i ca en halvtimme eller tills den blivit lagom avkyld.
Vätskan som du samlat upp i formen silar du i en kastrull för att koka såsen vidare på, tillsätt en lagom mängd rött vin och låt den reduceras till hälften, red av den därefter med lite arrowrot eller maizena mjöl ut vispat i lite vatten. Vispa så ihop 1 st ägg med 2 msk senap, en stark senap. Tag av folien på skinkan och pensla skinkan med ägg-senaps-blandningen och till sist strör du lätt över lite skorpmjöl, vill du kan du nu även sticka i en del hela nejlikor.
Förvärm ugnen till 220 grader och sätt in skinkan i högst 10-15 minuter och låt den bli griljerad, övervaka hela tiden att inte ytan på skinkan blir allt för bränd, den skall vara vackert gyllenbrun.
Lycka till, och du, ha en God jul.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar