fredag 21 januari 2011

D-vitamin, den naturliga medicinen!

D-vitamin, även populärt kallad för "solskensvitaminet", är viktigt för att skelettet vårt skall hållas starkt och intakt. D-Vitaminets huvudsakliga uppgift är att reglera mängden kalcium i blodet och att se till att ett riktigt upptag sker i tarmen och samtidigt styra hur mycket kalcium som skall skiljas ut i urinet. För att hindra avkalkning av skelettet så måste kroppen tillgodoses med en tillräcklig mängd av kalcium och fosfat, och D-vitaminet är alltså en viktig komponent för att öka upptaget av dessa ämnen.


Mycket tyder på att d-vitaminet också reglerar växten av hudceller. Psoriasis gör huden fjällig på grund av att huden växer o kontrollerat. En D-vitamin liknande förbindelse används i behandlingen av den här åkomman. Kroppen lagar sitt eget D-vitamin i huden och den här processen är beroende av en ultraviolett strålning i form av solljus. Men tillskott av D-vitamin är ändå nödvändigt, speciellt under den mörkaste tiden av året när vi inte får tillräckligt med solljus.

Naturliga källor för D-vitamin, förutom solljuset är, fet fisk, lever, smör och ägg. D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet
påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.

En brist, vanligt hos oss i norden i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst. Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar,
cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter- och vårdepressioner… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga diverse sjukdomar, och några kända faror finns inte för friska. När solen står lågt i Norden på vintern riskerar hela befolkningen att långsamt få mer eller mindre D-vitaminbrist. Kanske är det en av anledningarna till vinter- och vårdepressioner?


Den bästa d-vitaminsprutan får du genom solljus, 15-30 minuter i solen, med gott om bar hud, utan solskydd, och utan att bränna dig förstås är det effektivaste sättet att få i sig d-vitamin, det ger det femdubbla dags-behovet / minst 10 000 E. Men så är det ju också så att i dagens läge är för starkt solljus farligt på grund av andra faktorer som vi människor har förorsakat, vi har förstört ozonskiktet i atmosfären på vårt jordklot så att storas hål i ozonskiktet bildats runt polcirklarna och det igen gör att det farliga strålarna når ner till oss. Därför rekommenderas man inte vistas för länge i solljus numera, och då återstår bara ett alternativ till solljuset, nämligen, vitaminet i form av tillskott.

Som jämförelse kan nämnas, för att få den samma mängden d-vitamin genom föda som solljuset ger bör du tex, äta minst 35 st ägg per dag , dricka minst 13 liter mjölk om dagen, äta minst 350 gram fisk om dagen eller knappt ett kilo smör för att nå upp till vad en vistelse i solljuset ger i 15 minuter mitt på dagen. Med en stor risk för att föräta sig för att nå upp till vad solljuset kan åstadkomma då vi skulle behöva äta minst 35 st ägg för att få den samma mängden D-vitamin i oss så är det väl ändå i detta fall bättre att ta till ett tillskott. Eller kanske göra en södern-resa.. Värt att tänka på i dessa tider när solljuset är en bristvara, även om vi går mot ljusare tider. Jag brukar av princip inte tillåta tillskott och än mindre tillsatser speciellt i maten, men här är det tyvärr en nödvändighet man inte kan se bort ifrån, det bekräftar även all modern forskning. Ps: glömde nämna att fisk-lever-olja är en mycket bra D-vitamin källa det också, minns ännu hur man förr fick det serverat på en sked i skolan en gång om dagen, det hör till förgången tid det, eller? Ds.

Bon appetit



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen