lördag 19 februari 2011
SKOLMATEN !???????
Skolmaten har blivit till en pest och pina för många. Maten görs inte mera kärleksfullt och med omsorg, den har blivit så identitetslös och industriell att det stackars kokerskorna som tvingas hantera denna smörja lider av en slags ångest inför sitt arbete. Skolmaten består till största delen av industriellt tillverkad mat, som tex: färdiga köttbullar på kartong, färdig panerade fiskpinnar på kartong, såser och soppor på burk eller påse, osv, osv. Inte är det underligt att dessa köksor får ångest eller lider av psykiska men när deras vardag ser ut så här. För de som valde detta yrket där handlingskraft, skaparglädje och konstnärlighet är ett måste och det personliga handarbetet med kärleken och omsorgen till maten är yrkets stolthet och en signatur för ett väl utfört arbete är det en ren pina att behöva tillreda den kartongmat eller tidvis äckliga smörja som serveras.
Jag är fullständigt övertygad om att alla, och jag menar ALLA skulle må så mycket bättre om skolmaten fick en mera kärleksfull och omsorgsfull behandling. Det har redan i ett antal gånger i den här skolmats frågan framhållits hur viktigt det är med att låta barn och vuxna ha den nära kontakten till maten och kunna dela den här kontakten med varandra i en måltidsgemenskap. Och jag kan inte ens med bästa vilja förstå hur man i en kommun resonerar när man sätter upp villkoren för hur den offentliga måltiden skall förverkligas, vilka är det ekonomiska inbesparingarna i upphandlingen av dessa oäkta råvaror och vilken vinst har man i att tillreda detta. Då vi vet att mat gjord från grunden av, med riktiga råvaror där dessutom råvaran utnyttjas maximalt ger den bästa avkastningen och vinsten, inget går till spill och maten smakar dessutom så mycket bättre.
Och vem har inbillat er alla att den maten som är gjord från grunden av med riktiga råvaror skulle vara så mycket dyrare eller mera tidskrävande. Jag påstår att det är en lögn, en stor lögn framställd av beslutsfattare, inkompetent personal som kockar, kokerskor och kostchefer som med en fullständigt felaktig syn ingett er i fel tro på vad riktigt gastronomiskt kunnande är och det påstår jag tills någon praktiskt kan bevisa det motsatta. Mat gjord på riktiga råvaror utan tillsatser och konstgjorda medel främjar en god hälsa och är ett stycke folkhälsoarbete som skolan och beslutsfattare borde ta på fullaste allvar.
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
3 kommentarer:
Jaa, jag lider med de goda kokerskorna och kockarna i skolköken..
De har fått många slags instruktioner under åren som gått och sett hur det går neråt med kvalitet och hantverket. Måste kännas tungt att avvika från omsorg och kärleksfull matlagning, och ta emot nya order från politiker och "rådande storkökstänkandet och industrikökstänkandet".. en allt sämre mat och hänsynslös behandling av råvarorna.
Jag hoppas verkligen att nya trender på matlagning lyfter fram kunskapen på nytt och ger heder åt yrkeskåren.
Kämpa på Christian!
Vi stöder dig.
Den nya trenden i restaurangvärlden nu är närproducerat och lokalmat, Nordisk mat, det nära köket och alla vi kockar ser ut att dra åt samma håll, aldrig förr har det närproducerade och den så kallade kortresta maten med äkta och rena råvaror varit så populär som den är nu. Du skall få se att skolköken ligger inte långt bortta från den verkligheten mera, det kommer en vacker dag att inse sitt stora misstag, för nu mera än någonsin har är även skolmaten på agendan också för oss restaurangkockar, givetvis har den varit det länge men nu ser vi resultat av vår strävan, om än små men vi ser tecknen i skyn och det är positivt, även om en hel del arbete återstår.
Nu närmast blir det föredrag i Finland av mig om kortrest mat i regi av folkhälsan i Korsholm/ Vasa och sedan blir det föredrag om skolmaten och dess framtid hur kan jag som enskild påverka beslut, i Jakobstad i Mars. Marthaförbundet är arrangör Så visst har det börjat hända en del. Jag får flyga och flänga runt omkring i Finland som en matambassadör.
Roligt att du kommer hitåt!! För ca 10 år sedan, eller nåt.. så höll jag i ett EU-projekt som finansierades direkt från EC och vi fick då skapa olika arenor för konstruktiva medborgarrörelser..
I Korsholm hölls då föreläsningar och mindre delprojekt om just skolmaten.
- Man hade insett att vissa barn inte heller får mat på helgerna.. och är utsvultna när de kommer till skolan.. Och att skolmaten och i synnerhet då de då omtalade mellanmålen.. var något som man då lyfte fram som det som gjorde att barn orkade med sina skoldagar.. tillsammans med att man försökte få de mindre skolköken att få bli kvar i skolorna.. (förgäves?)
Roligt att man lyfter fram skolmaten på ännu djupare grunder i vår och att just du ska tala där!
Lycka till!
Skicka en kommentar