måndag 11 april 2011
Bra bättre bäst...
Men det är ju klart att om inte hjärnan får glukos så blir tankeverksanheten lidande för oss...=) Hur som helst, jag har aldrig varit någon förespråkare av någon slags diet överhuvudtaget. Varje dietist och kostrådgivare har det gemensamma stora felet att de aldrig lärt sig att se helheten i människornas problem med maten, man är för snäv i sin framtoning med problematiken och glömmer ofta bort att lika mycket som det är fysiska problem så är det också psykiska problem som ligger bakom, och det psykiska problemen bör man först hantera och efter det möjligen lägga in en diet, inte tvärtom.
Jag tänker nu främst på dessa dietister och kostrådgivare som tror sig veta vad det sysslar på med när det ger sig in i en rådgivnig för de som lider av anorexi eller bulemi. Om det för någon är en pest och pina att från en dietist eller kostrådgivare med stor frenesi få höra om dieter eller vad som kunde hjälpa just dem så är det precis de dom skall avhållas ifrån. Mat, råd och eller pekpinnar är dödsstöten för en som lider av anorexi, i varje fall i det första stadiet, det är i det stadiet psykologi är det enda rätta verktyget och det klara ingen kostrådgivare av hur mycket man än försöker, för problemet är ytterst komplext, och ett enda felsteg kan vara en bidragande orsak till ett återfall och i värsta fall leda till döden, för det är nämligen så att den enda matrelaterade sjukdom unga människor dör i är just anorexi, så man skall verkligen veta vad man håller på med. Än så länge finns det bara ett fåtal platser där man klarar av detta, Huddinge kliniken i Sverige, Riverdale Grange clinic och Newmarket House clinic Norwich i England och Bridgecross treatment center specialenheten för ätstörningar med kliniker i flera europeiska land.
Vad jag vill få sagt med detta är att kostrådgivare bör veta att det alltid till alla tider skall vara ödmjuka inför det faktum att vi människor är så olika, inga dieter eller råd får vara för frenetiska eller fanatiska i sin framtoning för den enskilda människan, det får inte förekomma denna falska trend med attityden att bara mina råd är det bästa, för blir det så är det lätt hänt att dietistens eller rådgivarens egna diagnos blir Ortorexi, en slags nutida kostrellaterad sjukdom som drabbar först och främst en viss kategori av människor.
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
4 kommentarer:
Jag tycker du har helt rätt, Christian, även om jag är kostrådgivare ;). Ödmjukhet behövs, är även nödvändigt, i detta yrke. Och individualismen är liksom A och O, varje kropp är unik. Och att kunna njuta av mat och äta avkopplat är jätteviktigt.
(Det enda jag vill tillägga, och obs! helt utan att glorifiera nån diet men bara för att tillägga i informationssyfte) är att levern ju själv kan tillverka den där glukosen, som ju hjärnan behöver. Bara som ett tillägg. Annars skulle ju LCHFarnas (och de traditionella inuiternas) hjärnor vara helt utan energi. Och jag äter alltså inte LCHF själv och tycker inte det är något för var och en heller!)
Ett litet tillägg bör nämnas i all välmening men levern kan inte laga glykogen själv om inte den tillförs glykos utifrån.dvs av oss själva. levern endast lagrar den glykos vi tillför vår kropp, den kan inte producera det själv av inget.
Christian, i all välmening tillbaka, levern producerar visst glukos, inte av "inget", men av aminosyror från proteiner och av glycerolet i fett. Det är helt OK för mig att du inte visste detta, men snälla säg inte på nytt att jag har fel, jag har läst ganska mycket näringsfysiologi. Processen kallas glukoneogenes, och pågår i miljontals kroppar dagligen. Inget konstigt med det. Men rätt ska vara rätt.
JO Nina Du har helt rätt i att levern producerar glukos, men det jag var ute efter var att levern kan inte producera detta glukos om den inte har någonstana att ta byggstenarna i från om vi inte tillför kroppen vår föda i någon form. Dvs Alla dessa proteiner och fetter vi stoppar i oss gör att den kan producera glukos. Att den producerar glukos det är helt klart men så är det också så att när våra fettreserver är slut finns det inget för levern att ta ifrån mera och då kan den inte heller producera mera, men förren man når det stadiet lär det nog ta en lång tid, då vi alla är benägna att ändå villa äta varje dag. Kanske vi lite missförstod varandra i detta glykorerande...=)
Skicka en kommentar