söndag 29 maj 2011
Ohygieniskt förfarande!
För mig som gastronom och kock ringer det några varningsklockor samtidigt som det föranleder en att ställa sig några viktiga frågetecken framför smittans uppkomst, varför och hur, ??? som är befogade i detta sammanhang. Jag vågar med all säkerhet, utan några som helst tvivel påstå följande, samtidigt som jag förundras över det, att här handlar det endast och enbart om att man har haft dålig hygien, man har haft för det första en dålig hygienisk hantering av livsmedlen i fråga och för det andra en allt för bristfällig kontroll. Bästa beviset på det är att avföring från kor som normalt är bärare av den här smittan, e.coli, har i något skede hamnat på dessa gurkor, salladen och tomaterna. Och så kan man ju fråga sig hur i all världen har detta kunnat ske. Svaret är som sagt, dålig hygien och dålig kontroll. Det tror jag att man i efterkant kommer konstatera att var den direkta orsaken. En orsak som så enkelt kunde ha avvärjts redan i första ledet genom kritiskt granskande och rigorösa kontroller vid hanteringen av dessa grönsaker, koskiten skall verka som gödsel och berika tillväxten av grödorna, den skall inte hamna på avvägar och absolut inte på din eller min tallrik i något som helst skede.
I förlängningen får detta konsekvenser som bidrar till att man som konsument köper bara inhemskt och lokalproducerat vilket vi kockar redan i ett antal år försökt få konsumenterna att förstå är det bästa alternativet. Och vill man utan att nu allt för mycket krångla till det tänka på livsmedelshygien och kontroll så kan man också konstatera att felet ligger inte bara hos bonden, livsmedelsindustrin eller konsumenten, en hel del brister som får fatala följder ligger också hos livsmedelsverken och de som egentligen skall hålla koll på allt detta, även de bär en del av skulden till sådana här händelser. Jag tänker nu närmats på den så kallade "egen-kontroll-planen" som är i verksatt i alla Europeiska land, vad innebär den, jo den innebär det att du som näringsidkare och livsmedelshanterare är skyldig att utföra en egen kontroll genom en plan som du som företagare, krögare, bonde eller butik har blivit tilldelad via livsmedelstillsynen i det egna landet. Det innebär i praktiken att den kontroll som är så himla viktig har flyttats från livsmedelsverket till bonden, krögaren, industrin själv, och du som företagare är skyldig att följa den genom daglig rapportering på ett antal punkter som sedan skall både arkiveras och i vissa fall rapporteras, exempelsvis vid avvikelser. Det här systemförfarandet är dåligt och har allt för många svaga punkter som blir påtagligt synliga när sedan kriser uppstår.
Förr gjorde livsmedelsverket en kontroll på plats antingen oanmälda eller föranmälda och påpekade där och då om bristerna och även rättade till dem, men när man i spariverns tecken och säkert även av många andra orsaker slutat med den här så kallade oanmälda kontrollerna och faktiska granskningen så får vi dessa konsekvenser. I dag kommer livsmedelsverket endats när redan problemet uppstått och gör den där kritiska granskningen, vilket jag anser vara helt bakvänt. Kontrollen skall myndigheterna sköta och inte överlämna till dem som egentligen skall bli kontrollerade, för det är ju just då som fusket uppstår. Det om det. Ät inhemskt och var på din vakt på allt vad du stoppar i dig är min uppfordring till er alla. Mat nära dig vet du vad det är och du vet vad bonden gör och inte gör, mat nära dig kan givetvis även den hamna ut för olägenheter som detta men då är det oseriösa bönder eller grönsakshandlare i farten och de lever inte länge i ett samhälle där man vill ha närodlat och lokala produkter. Det är en synd och skam att maten, den som vi alla är så beroende av har blivit föremål för andras fusk och bedrägeri.
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar