Här möter du natur, kultur och människor på nära håll. Du kommer allt detta så att säga bokstavligt talat in på livet. Vad jag talar om? Jo, byggdeturism med gårdsmat-kortrest mat som sin absoluta paroll. Det är här hos dessa bönder i sitt eget landskap att man möter den nära kontakten till naturen, kulturen och maten. Här får du dig serverat en god historia och en lokal mat som du inte finner någon annanstans. Industrimaten och hamburgerbarernas reklamlockande tillbud är fjärran från detta område och skulle aldrig vinna mark i trakter som detta, här skall det helt enkelt osa kultur och lokalhistoria, det skall kännas in på kroppen att det är som om tiden stod stilla. Här skall maten, om det så bara var en plätt du blir serverad, stekas över öppen eld i en så kallad "Takka"( en stor flat och rund gjutjärns panna).
Här är maten långt ifrån industriell och storskalig. Den är handgjord och producerad av egna råvaror antingen direkt ur jorden eller från det egna fähuset. Stoltheten hos dessa bönder över vad det håller på med är inte liten och jag vågar nästan påstå att det även syns på djuren. Här vilar allt på en stabil grund, kanske inte om man ser på den verklighetsbild som omger en med alla dessa farliga stup och branta sluttningar, men när både människor och djur är i harmoni med varandra skapas också den goda gemenskap och symbios som är så tydligt påtaglig. Djuren trivs och mår bra och det märks i allra högsta grad på smaken, en så enkel liten sak som mjölken och osten, någonting som ingen mera reflekterar över hur de egentligen skall smaka, man tar det för givet att de skall smaka lika var än i landet man rör sig, eller i vilken butik man än köper de, och skulle de mot förmodan smaka annorlunda, ja då är det säkerligen något fel på dem. Men så behöver det inte alls vara. Det finns variationer i smaken på mjölken och osten har lika många smaker som det finns gårdsmats bönder. Och för oss som älskar att komma nära inpå naturen, känna på den, uppleva den och smaka på den är detta rena himmelriket och det närmaste den gastronomiska himmelporten man kan komma.
Grytebru
Ullhaug
Trollvass fjellstugu
Kalvfilé från Uvdal med rotsakskompott
och römmesmör från Myrland
Här några av de med gårdsmat vi besökte:
www.hagaled.no
www.villmarksaktiviteter.no
katalogen över gårdar med byggdeturism i Norge
http://www.nbg-nett.no/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar