Conquistadorerna var mera intresserade i att roffa åt sig allt det guld som Inka folket hade i sin ägo men i samma veva rövades även potatisen med som ett slags kuriosa byte, något nytt att visa upp för den Spanska Monarken. Potatisen har fått gå igenom en hel del underligheter och konstigheter under sin långa färd från andernas sluttningar förren den slutligen hamnade här hos oss, då när den fördes som ett kuriosa byte till det spanska hovet visste man ännu inte vad man skulle göra med den, så kungen lät sända potatisen till påven för att hos honom få veta vad man hade funnit. Påvens visdom och kunskap var med alla hans undersåtar stor och mäktig och man kunde snart konstatera att potatisen var godtagbar som mänsklig föda, men bara först efter att påven hade välsignat potatisen.
Idag är den här informationen att räknas som föråldrad och gammal, lika gammal som potatisen själv, ca 8000 år, kanske till och med mera, I dag är potatisen någonting så vanligt, ja nästan trivialt, att vi inte alls tänker på dem, vi bara tar dem för givet. Men den här knölen har ett allvarligt förflutet, ett på liv och död.
För bara några få år sedan ( år 2008) blev potatisens status internationellt bekräftad som synnerligen värdefull och inte minst för oss människor en livsviktig råvara, en råvara som med all rätt bör få ett erkännande av internationell karaktär, det året 2008 blev potatisens internationella år genom FN:s program, den gyllene potatisen. http://www.potato2008.org/en/index.html
Vi i Norden har lyckligtvis lärt oss efter en lång och mångårig känsla för allt av det goda som moder jord kan frambringa för oss, att potatisen även om den är en nödvändighet så är den efterlängtad och det speciellt på sommaren, då väcker den upp förnimmelser av glädjefulla och smakfyllda känslor. Ta vara på det!
- koka några nypotatisar med skalet på, salta dem inte. Låt dem svalna lite, just så lagom mycket att du kan skära dem i lagom stora tärningar, ca 1x1 cm. Lägg tärningarna i en skål och tillsätt ½ dl sikrom, 2 msk creme frech och 1 msk citronsaft, salta vid behov och några varv med svartpeppar ur kvarnen är allt som behövs, smaka av och servera. Ett måste till midsommarbordets alla andra läckerheter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar