Börja allra först med att koka en sats risgrynsgröt
koka en sats på 6 dl mjölk, 4 dl vatten och 2 dl
risgryn, 2 tsk salt.
Blanda ihop 4 dl rågmjöl, 4 dl vetemjöl, 4 tsk salt
och 3½ dl ljummet vatten, kör till en smidig deg.
Lägg på bakbordet och mjöla över degklumpen
och forma den till en liten korv.
Dela degen i två mindre bitar så blir det lättare att
behandla dem sedan.
Forma degklumpen till en cirkel och strö lite mjöl
över.
Kavla ut degen tills den är mycket tunn, ca 1-1½ mm
i tjocklek, se hela tiden till att du mjölar lite både på
undersidan och översidan av degen, medan du kavlar.
Ta ut cirklar med ett formjärn som är ca 6-8 cm i
diameter, vill du ha dem i normal storlek behöver
du ett järn som är 12- 16 cm i diameter.
Fortsätt att ta ut cirklar tills du har använt hela degsatsen.
du skall få ca 70 st cocktail-piroger ur hela satsen.
Lägg ett lager risgrynsgröt på varje pirogplatta så
att den yttersta kanten är fri från gröt.
Vik därefter in sidorna på pirog-plattorna så som bilden
visar.
Nyp med båda händernas pekfinger och tummen in
de uppvikta sidorna så att det bildar en slags vågor.
se bilden ovan och nere.
Lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper på ,och
grädda dem i ugnen i 7 minuter på 275 graders värme
tills det blivit vackert bruna men inte för brända.
Ta dem ut och pensla dem genast med smält smör.
Servera dem sedan med äggsmör eller varför inte med
en gravlaxröra du rört ihop med lite creme frech.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar