Grillad entrecote med en stadig sallad


Grillad entrecote och en sallad på soltorkade tomater
rukkola, jordgubbar, tallskottsirap och nordisk pesto

Blanda ihop en sallad på rukkola, lite fint skuren gurka och tomat, skivad paprika och rödlök, en handfull salta nötter eller rostade pinjekärnor, några fin hackade soltorkade tomater, lättskuren timjan och persilja och över allt detta häller du en nordisk pesto, rör om och servera till en grillad entrecoté.


Den sista frestelsen. Jordgubbar på tre sätt
serverade med handgjorda tryffel-praliner

-Kör ca 1 dl färska jordgubbar i mixer till en slet konsistens och blanda därefter i 1 msk cointreau. Häll detta upp i små glas och låt det vila i rumstemperatur en stund före servering.

- Gör samma procedur en gång till men utan alkoholen. Tag fram ett ägg och skilj vitan från gulan. Vispa äggvitan med 1 msk florsocker till hårt skum, blanda  jordgubbsmelban i äggvitan under ständig omrörning
och lägg därefter direkt i frysen för att stelna till, ( Jordgubbssorbét) När massan stelnat skall det gå att forma vackra bollar av massan med  tex: två matskedar.

- Dela några jordgubbar i fyra delar, sätt dem i en skål och strö lite socker med pepparemyntta över och häll på ca 1 msk fin konjak, låt jordgubbarna marineras i konjaken i minst en timme, i rumstemperatur.

(Socker med pepparmyntta gör du så här: ta fram en mortel och lägg i morteln 1 msk socker och några, ca 5-6 blad av färsk pepparmyntta, mosa detta i morteln till en slet och fin grön massa. Den här massan strör du på dina jordgubbar. Massan kan du också låta torka i rumstemperatur då blir den som grönt skarpt socker som du sedan kan strö över vad du vill). 

Lägg upp alla dessa tre olika jordgubbssmaker vacker på tallrik och servera genast. Jag har dessutom valt att servera detta med några fantastiska handgjorda praliner jag fått av en chocolatier vän från en lokal confektyrfabrik i Oslo. " Den som väntar på någonting gott, väntar aldrig ( alltid...) för länge...

Bon appetit

Kommentarer