måndag 31 oktober 2011

Kriget om kolhydraternas vara eller inte vara...Nya fakta svart på vitt!

Allt flera näringsfysiologer och även kost-rådgivare har nu börjat ifrågasätta olika dieter och då främst lchf. Jag vill påpeka att jag är ingen expert på det här området, så därför sätter jag min tillit till dessa experter jag hade glädjen av att få träffa under ett seminarium om mat och hälsa i Oslo under dagen.

Nu har till och med den Norska kostdoktorn Fedon Lindberg som varit för low-carbo hig-fat ändrat sin åsikt om dieten, han menar att det blir rent av hälsofarligt att äta kolhydratfattig kost i längden. Uttalandet om att man skall vara ytterst försiktig med low-carbo hig-fat metoden kommer efter att man vid Stavanger universitet vid enheten för mat och näringsvetenskap kommit ut med nya forskningsfakta som bevisar att man kan få allvarliga följd sjukdomar om man håller den här dieten över en längre tid.

Wenche Frölich professor i mat och näringsvetenskap vid Stavanger universitet påpekar att man får många bristsjukdomar av att bara följa denna diet. Kolhydratrika matvaror är en god källa för många näringsämnen kroppen behöver för att kunna fungera. Och du får inte i dig alla dessa från bara fett och proteiner, det har man tydligen glömt i planering av den här dieten. Det är trist att folk blir lurade att sluta äta kolhydrater.

Jag blir nästan livrädd av alla dessa påståenden om att man skall sluta äta kolhydrater. Alla som har läst biokemi vet att kroppen behöver kolhydrater säger Frölich. Nu vet vi att barn i åldern 6-12 år som uppmanats hålla den här dieten löper en större risk drabbas av speciellt njursvikt, hjärt och kärlsjukdomar och i vissa fall även drabbas av, ironiskt nog, diabetes, mera än andra barn i samma ålder.

Ida synnöve Grini, rådgivare och forskare inom mat och hälsa vid matforskningsinstitutet Nofima menar att det nationella kostråden är bättre än den tidvis  hysteriska lavkarbodieten och hon kan argumentera det på följande sätt: Du får inte i dig tillräkligt med näringsämnen om du inte äter korn. Kroppen behöver fiber och selen. Om du er aktiv och tränar mycket måste kroppen tillföras extra kolhydrater.

Den såkallade Ketolsyrekuren där man skall äta endast 20 gram kolhydrater per dag är mycket extrem, och har enligt den nyaste forskning påvisats föra till njursvikt, någonting som man ser mycket allvarsamt på. Jag påpekar ännu en gång att det här området är jag ingen expert på och väljer därför att söka min tilltro till de som verkligen vet någonting om det här.

Mat och näringsforskare vid Stavanger universitet säger alla i en klar och tydlig samstämmighet i rösten att låga kolhydrat-intag leder till följdsjukdomar som går lös på den egna hälsan. Man skall äta mat med inslag ur alla delar av den för oss alla redan så kända kostcirkeln och äta fram för allt mångsidigt och varierat, inte låta sig luras av extrema dietförsök som sätter hälsan i fara, det är deras råd. Låga kolhydrat intag leder tveklöst till följd-sjukdomar som njursvikt och hjärt och kärl sjukdomar, någonting som man nu påvisbart har kunnat konstatera. Det vetenskapliga fakta har publicerats i Medicin publishing 2011, och skall bli ett rättesnöre för läkarvetenskapen att förhålla sig till framöver.

Vad har dietanhängarna månne för åsikter om detta...även om kilona rasar med metoden så är det inte sagt att hälsan står dig bi...

Bon appetit

2 kommentarer:

Anna sa...

Jag håller helt med dig. Jag tycker att dessa extremdieter är så huvudlösa. Visst går folk ner i vikt, men hälsosamt att äta så i längden kan det inte vara. Jag tycker att det är skrämmande att många kostrådgivare inte har nån ordentlig utbildning (och då räknar jag inte en några veckors kvällskurs till utbildning), utan de pratar med stor övertygelse om saker som de egentligen inte har nån verklig koll på och väljer att ignorera fakta som inte passar in i deras övertygelse. Jag har själv studerat biokemi och jobbar som forskare i närliggande ämne, så jag vet lite vad det handlar om trots att jag inte heller är nån expert på området. Jag tror att man mår bäst av att äta mångsidigt och balanserat och att komma ihåg "måtta med allt".

Christian Tikkanen sa...

Du har nog så rätt i det du säger du också. Min förundran och förvåning över alla dessa dieter har alltid varit den hur man i hela fridens dagar kan tro att kroppen skall klara av alla det där påfrestningarna man hamnar ut för när man använder sig av sådana här metoder. Många gånger ser man det bekräftas den gamla sanningen om att felet är inte på varken maten eller kroppen utan felet ligger mellan öronen hos många av dessa extrema diet- sportare. Och vad värre är att det har den sista tiden av någon underlig anledning blivit populärt att en del människor skall få kalla sig för licensierade näringsterapeuter och kostrådgivare bara för att det gått en så kallad kvällskurs...och även om det inte vet ett skvatt om varken biokemi eller kost i vetenskaplig mening så vågar det sig på att pracka på oss vanliga människor deras egen hysteri. Jag har ingen tilltro till självutnämnda kostrådgivare hur mycket det sedan än må vara licensierade som de så vackert låter sig höras. Mat och hälsa är inte bara ett fysiologiskt tillstånd det handlar lika mycket om psykologi och här har dessa ditetister ett stort dilemma det inte tycks klara av att reda ut.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge