Nordiska rådet vill att den nya nordiska maten som redan är världskänd även skall införas i alla offentliga kök. Rådet gjorde ett beslut i den här saken på det årliga nordiska toppmötet i Köpenhamn den 1-3 november, man fastslog att göra en framstöt för att sprida det världsberömda matkonceptet till den breda allmänheten. Om man inför det nya nordiska matkonceptet också i det offentlig köken gör man stora ekonomiska inbesparingar i hälsosektorn, på det viset gör man ett hälsofrämjande arbete med en investering i framtiden.
Mat är någonting väsentligt för oss alla, det är en del av livet och borde också därför beredas mera uppmärksamhet. Den nya nordiska maten har alla det förutsättningar som krävs för att man skall kunna njuta ett fullgott liv. Dagens politiker har haft den tendensen att stirra sig blinda på det kortsiktiga ekonomiska effekterna inom elevvården och åldringsvården. Man har inte tänkt på den stora ekonomiska inbesparing man får om man redan från första stund satsar på maten i ett hälsofrämjande syfte. Det verkar som om vi nutidsmänniskor är mera intresserade av att bara leva för dagen och inte alls behöva bekymra oss om morgondagen, det är ändå lite synd, för det är ju morgondagen som för oss vidare i vår utveckling.
Det sägs att man vet aldrig vad morgondagen för med sig, det är visserligen sant, men om man tänker sig att man förbereder sig för morgondagen för att kunna slippa obehagliga överraskningar som tex ohälsa på grund av för dålig kost så har man i alla fall eliminerat bort en hel del obehag, inte sant. Och det är det här man vill åstadkomma genom den nya nordiska maten, man vill säkra en hälsosammare framtid för alla de som är hänvisade till en offentlig måltid.
Det flesta nordiska restaurangkockar har varit medvetna om det här hälsoeffekterna redan i en längre tid och därför har man också bland kockarna kommit till den slutsatsen att den nya nordiska maten inte bara är en mode-fluga eller trend utan också ett varaktigt och hållbart incitament för att föra den nordiska maten med den nordiska råvaran fram för den breda allmänheten.
Det är glädjande att man inom Nordiska ministerrådet genom projektet ny nordisk mat har kommit till den här slutsatsen. Nu får vi bara hoppas på att den här matfilosofin resulterar i att lokalpolitikerna också nappar på den och kan se det goda effekter det medför.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar