Det måste du i bakande om det slutliga resultatet skall bli lyckat. Så det blir också av den anledningen lite svårt för mig att beskriva bakande i några små vackra ord då jag vet att mina bakningsresultat brukar sluta med en katastrof, just därför att jag aldrig lyckats hålla mig till vad som anges i recepten. Till all lycka så har man en förstående hustru som tar hand om den biten och gör det dessutom med en berömligt stor framgång.
Jag vet inte varifrån detta vackra men samtidigt lite känsliga uttalandet härstammar, det kan i det rätta elementet tolkas bara på ett vis men vid fel tillfälle ge helt andra signaler på vad som menas, tja, det kan helt enkelt misstolkas som något opassande, men ändå, i bakningssammanhang är det rent perfekt, så det får bli mina uppmuntrande ord om hustruns bakande, så här har det blivit sagt av någon: Citat: Det är så underbart komma hem och känna doften av sin hustrus bak...
Torsdags-soppan eller ärtsoppan intogs som det sig bör med nybakat bröd, Malaxlimpa, österbottniskt bondebröd och batong. Vi tjuvstartade med ärtsoppan (*i Sverige allmänt även kallad för torsdags-soppan) redan idag även om den traditionellt i Finland hör fastlags tisdagen till. Soppan äts då rykande varm och allra helst med en varm punsh, vilket vi också gjorde.
*Att "ärtor med fläsk" blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket.
Av tradition serveras numera ibland varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad förklaring till det, men troligen är det en uppkomst i samband med 1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt, av nationalromantiska studenter, och då sammanfördes med något som ansågs typiskt ursvenskt.
Forna tiders svenska krigshärar hade ärtsoppa och surströmming som basföda. Det finns en enkel förklaring till det. Ärterna var lätta att transportera och surströmmingens konserveringsmetod gjorde den hållbar.
Ps: Fastlagsbullarna är det nu också dags att börja baka om du inte redan gjort det, jag överlåter dem till min hustru så får jag ännu en anledning till att berömma hennes bak. Ds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar