tisdag 15 maj 2012

Vårt ekologiska fotspår...

Vi lever i ett modernt samhälle och uppdaterar ständigt oss själva med information från olika håll, vi skaffar oss kunnskaper om än det ena och än det andra. Vi bygger våra samhällen på den förestälda vetskapen om att vi är unika och att de värden vårt samhället står för är det värt att värna, vi föreställer oss en värld där allting blir mer och mer utpräglat och mera sofistikerat samtidigt som vi vill framhålla en slags egen identitet i allt det vi gör. Det har blivit en trend att man skall vara miljömedveten, tänka klimatsmart och äta ekologiskt. Det har också blivit en trend att man skall äta sundare mat, hälsosammare mat, och fram för allt äta ekologiskt odlad mat, vilket i och för sig är en mycket god sak. Men bakom den här vackra målade fasaden döljer sig också en annan fara, ett mycket sorgligare och för jordens del farligare hot som ingen vill märka förren det kanske är för sent.

I det ekologiska fotspår vi lämnar efter oss kan man hitta en massa spår av obetänklighet, okunnskap, omedveten men också medveten negativ miljöpåverkan som skövling av naturresurser, industrialisering och massproduktion. Vi menar att vi lever som vi lär... äter ekologiskt, tänker miljösmart, handlar klimatsmart...
men gör vi verkligen det. Jag tänker nu närmast på alla dessa nya former av hälsokost, preparat där man skall hålla sig till vissa produkter för att få ett sundare kosthåll och bättre hälsa. Produkter där man lovar en bättre hälsa samtidigt som man främjar det ekologiska tänkandet och vill värnar miljön med just klimat smarta val...Frågan är bara den, hur mycket värnar man miljön, hur mycket ekologiskt tänkande och klimatsmart handlande är det i dessa val.

Lucumapulver ansees ge dig en bättre hälsa och vara ett naturligt alternativ till sundare kostvanor genom kosttillskott, det samma gäller macapulvret, stevia, spirula och en hel del andra produkter. Produkter som är långväga ifrån och produkter som inte alls rimmar väl ihop med den föreställningsvärld vi vill framhålla som unik. Det man totalt glömmer berätta sina kunder och potentiella användare av dessa kosttillskott är att produkterna egentligen färdas ett helt varv runt jordklotet förren de hamnar i butikshyllan, det ekologiska fotspåret efter att råvaran skördas blir enormt och talet om att produkten skulle värna miljön och vara ett klimatsmart val samtidigt som det är ekologiskt bleknar betydligt.

Jag behöver väl inte tillägga att både framställning och transporter av dessa produkter är med om att skapa ett oerhört stort sår i den klimat smarta och ekologiska rustningen man så villigt tagit på sig. Den klimatsmarta, ekologiska och miljömedvetna rustningen får bestående rostskador man inte kommer undan eller ens kan reparera sig fri från om  man är så naiv tro att allt är godtagbart bara så fort det handlar om ekologiskt eller klimatsmart. Industrin är smartare än så och gör allt för att dölja den bittra sanning som dessa produkter för med sig i kölvattnet. Att äta sunt, ekologiskt och klimatsmart handlar inte bara om att tänka sunt och smart, det handlar faktiskt ännu mera om att kunna våga välja rätt.


Bon appetit

2 kommentarer:

M sa...

Förvirrar mig ibland in i någon naturkostaffär för att bara hitta mig stå och fundera över allt detta du skrev om. Oftas går jag ut tomhänt. På sin höjd köper jag nötter (eller nyponmjöl). Vad jag kommer fram till när jag står där och funderar är:Detta behöver jag inte. Inte behöver man sånt när vi har så mkt fint på nära håll. Men det är ju business det handlar om. Folk som tjänar pengar på och folks blåögdhet och tilltro till reklamen.Ord som eko, naturlig, super..säljer. Visst, de är säkert mycket näringsrika produkterna i hyllorna, men vi behöver dem inte här.

Christian Tikkanen sa...

Så sant Monika: Behöver vi dem här...det är frågan. Och visst är det näringsrika produkter...men hälsoeffekten bleknar i jämförelse med den stora miljöbelastning produkten varit med om att skapa. Jag glömde nämna i inlägget att det har tillkommit en annan ny trend, långt värre en själva produkterna, nämligen, den osanna reklamen. Industrin rider på den veritabla våg av ord som klimatsmart, ärligt, sunt, hälsosamt, miljövänligt och ekologiskt för att vinna ny mark och skaffa sig flera kunder, och det är beklagligt. Man kan ju fråga sig vem som egentligen vinner kampen om den positiva hälsoeffekten i det här sammanhanget, och de vet vi att inte är det kunden i varje fall som har största nyttan av preparaten.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge