I Norge är kravet på Lokal mat förenligt med alla det samma kraven man ställer till god hygien, säkerhet och kvalitet. Dessa krav är att råvaran skall vara lokal och dessutom spårbar så långt det praktiskt är möjligt. Förädlingen skall ha ett hantverksmässigt utförande och fram för allt vara präglat av småskalighet, och att producenterna själva står för försäljningen vid det olika marknader som Organisationen " Bondens marked" ordnar runt om i landet.
Dessa krav ställer Organisationen och livsmedelstillsynen gemensamt för att säkerställa det att du som kund skall få en så unik råvara som möjligt, där upprinnelse, kvalitet och smak står i centrum. Köttet kommer från egna djur i lokalmiljön, bären är plockade av bonden själv och brödet är bakat i den egna ugnen. Och just därför att det är bonden själv som står för försäljningen till dig är det att du kan få all den information du önskar dig om produkten.
I Norge har man insett att bönderna och den lokala maten, den kortresta maten är livsnerven för ett bärkraftigt lokalsamfund och att det är en viktig del av den Norska identiteten. Jag skulle så innerligt önska att man även i Finland lärde sig bättre förstå böndernas viktiga roll i det här sammanhanget och att man i både stat och kommun insåg vikten av att bevara den egna lokala identiteten och maten, för det är man i Finland mycket dåliga på ännu i denna dag som är, visserligen talar man om det några dagar i året i landets huvudstad, men vad med resten av det åtminstone 360 dagarna av året som återstår då? Ska vi glömma dem. I Norge är bondens marknad och den kortresta maten ett nationellt fenomen som återkommer en gång i veckan det är en folkrörelse som bidrar till att hålla den nära, lokala och egna identiteten vid liv, någonting som kunde vara en eftersträvansvärd modell även för Finland.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar