fredag 27 juli 2012
Fisk, sol och sommar
"Det går en vind över vindens ängar" en svag och mild bris drar över oss medan solstrålarna leker titut i vågsvallet från båten vi färdas i. En blandning av hav, salt och tång blandas till en doftkaskad som går igenom våra näsor, luktorganet som kan registrera mer än 6000 olika aromer blir tillfälligt förlamat av den här sommriga havslukten.
Det är inte många dofter som kan jämföras, om ens någon alls, med havets egna dofter, egentligen så är det en omöjlighet att besjkriva det för andra, det bör nästan upplevas i elementet självt. Doften av hav, salt och tång signalerar ro och harmoni lika mycket som spänning och äventyr. En dag på sjön eller havet kan bota många människor, man sköljer så att säga av sig all stress man samlat på sig under en dag, man blir som en ny människa, helare och friskare till själen.
Det är inte bara den själsliga lyckan man får tillfredsställd vid havet, här får också gommen sitt lystmäte och det genom alla det kulinariska läckerheter som havet bjuder på. Gastronomiska pärlor räknar jag dem till, havets silver och guld. I Finländska farvatten norr om kvarken kan vi inte skryta över att ha så många olika havsfrukter att bjuda på, nej, men det några få vi har är ändå mer en väl värda att få ett gastronomisk omnämnande även i det högsta kretsar. Sik, Abborre, Gös, Brax, Lake, Strömming, Gädda, Mört, Siklöja och Lax är alla fiskar som utan omsvep hör det goda matbordet till.
Tänk dig själv en sommardag med en svag och varm bris över havet och en sol som steker klipporna, du har några nyfångade strömmingar du bara rensar och sköljer i havsvattnet, steker dem lätt i smör, klipper i en lagom mängd dill och äter dem med kokad nypotatis, kan du få någon bättre smak på sommaren en så. Eller att på en stormig och kulen sommardag sitta vid braselden och avnjuta några
på förhand rensade abborrar som du bara rakt av lindar in i vått papper och slänger på braselden och låter lågorna slicka pappret tills det nästan förkolnat och fisken blivit så där både lagom rökt och stekt i det våta papperspaketet, tankarna flyr in i en annan dimmension och man surfar på den havsvåg som stormen fört med sig, en indre ro och harmoni framträder ur dimmorna vid horisonten. Gott folk fisk är gott och ännu godare blir den om den är färsk och framför allt lokal. Vi har värdefulla fiskar i våra farvatten, fiskar som våra förfäder överlevt på i århundraden.
Mina gastronomiska pärlor blev den här gången, -Panerad siklöja med syltad gurka och säsongens primörer. -Flätad Gös med Sandefjordsmör, picklade morötter och rödbetor. -Abborr omelett a la Pörkenäs och en sik i braskappa med en somrig sallad bestående av rädisor, sockerärter, tomater, gurka, paprika, några små knippen blancherad blomkål och broccoli samt en dressing på rypsolja, vinäger och lite soya. Sommarsmaker när det är som bäst, slå det om ni kan mina vänner. God fortsättning på sommaren och simma lugnt.
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar