torsdag 27 september 2012
Vet du vad du stoppar i dig ?
Ett ganska så aktuellt ämne speciellt i dessa tider när det förväntas att allting vi äter skall vara så hälsosamt och nyttigt och vi uppmanas läsa innehållsförteckningen på livsmedlen samtidigt som vi också uppmuntras till att bli ännu mera krävande och ifrågasättande konsumenter
Den första chocken över livsmedelsindustrins användning av tillsatsämnen och det stora matfusket kom upp i dagen med Mats-Eric Nilssons böcker Den hemliga kocken och döden i grytan och allt sedan dess har debatten om matfusk, tillsatsämnen och kemikalier i maten förekommit lite varstans såväl i hemmen som i det offentliga rummen. Vi har på det senare åren lärt oss bli lite mera observanta och krävande konsumenter och det tackvare den här slags information och debatter. Vi har lärt oss att man skall läsa på innehållsförteckningen för att förvissa sig om att man inte köper någonting oätligt eller i det minsta ohälsosamt och onyttigt och i alla fall inte någonting som kan vara skadligt för oss. Och att man skall avstå från att köpa livsmedel med allt för mycket tillsatser i sig, det är ju en självklarhet, inte sant.
Men det få av oss vet är att även om du köper en produkt som verkar helt utan tillsatser och kemikalier så innehåller den ändå en hel del andra substanser som ingen talat om för oss och än mindre nämner i innehållsförteckningen. Vad med alla dessa pesticider, stråförkortningsmedel, kemikalier, konstgödsel och genmanipulationer: GMO och allt detta. Det finns en massa studier och även vetenskapliga forskningsresultat tillgängligt där man kan läsa om hur vi blir påverkade av dessa insektgifter, tillväxthormoner, växtskyddsmedel, och konstgödsel och det värsta av allt är att ingen instans har åberopat livsmedelsindustrin att nämna dessa ämnen i innehålsförteckningen, simpelt kanske av den anledningen att man anser dem inte vara varken tillsatta eller ens en del av innehållet... men trots allt finns det där.
I en Dansk undersökning har man kunnat påvisa att Moddus M (det här nya medlet man benämner som stråförkortare, alltså ett medel man använder sig av i lantbruket på sädesslag för att få kortare strån som håller sig bättre upprätt även i hårt väder som vid skyfall och dyligt), är intellekt-hämmande och tillväxt-dämpande. I undersökningen där man analyserade urinprov kom det fram att man fått i sig av detta medel då man ätit någonting så ofarligt som vanligt bröd och man har även kunnat påvisa att barn får inlärningsproblem i skolåldern av detta medel. Och i en ny Amerikansk undersökning gjord vid Harward Univercity har man kunnat identifiera hos möss att bland annat konstgödsel och en hel del pesticider påverkar fertiliteten. Min stilla undran är varför har vi ingen märkning på våra livsmedel om det blivit utsatta för den här slags medel som stråförkortningsmedel, pesticider eller andra substanser som kan påverka vår livskvalitet.
Det ringer några varningsklockor hos mig, och jag undrar bara, vi är ju så upptagna av att allting skall vara så nyttigt och hälsosamt i dag och det skall speciellt tydligt klargöras i innehållsförteckningen, men märkligt nog så noterar man inte det här även om många av dessa så kallade "ikke tillsatta ämnen" är långt farligare och värre en många av det vanligaste tillsatser vi har i maten som dessutom nämns på innehålls
förteckningen. När kan vi börja läsa på förpackningen att brödet innehåller tex: Stråförkortningsmedlet Moddus M eller blivit besprutat med växtskyddsmedel...? Det här är medel och substanser som aldrig nämns på livsmedelsförpackningen och lika förbannat finns dom där och överförs bevisligen också till våra kroppar, man kan nog provocerande säga att det är farligt att leva, man kan dö av att äta...!
Om mig
- Christian Tikkanen
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar