När jag tänker
tillbaka i tid och rum och försöker förnimma mig igenom alla det besök jag
genomgått på både restauranger och i tillställningar hos både vänner och
bekanta så slår det mig, om nu inte alltid med häpnad och förvåning, så i alla
fall med beundran hur otroligt mycket mera personlig bekantskapen med mat blir hemma
hos nära vänner och bekanta än vad den blir på ett restaurangbesök. Det är som
att atmosfären blir en helt annan och bättre i ett hem, och den
familjära känslan kan ingen restaurang komma ens i närheten av och absolut aldrig
skapa en kopia av.
Man talar i dag om
att göra måltiden till en upplevelse för alla sinnen och en resa genom olika
smaknyanser, det här kan låta invecklat och svårt men i själva verket är
det så mycket enklare än vad det låter. Jag vet inte om jag är annorlunda än
andra men nog tycker jag mig finna måltidsupplevelsen mera njutningsfull om den
är enkel och inte så utdragen och invecklad att man tappar kontakten till de rena
smakerna. Jag älskar att njuta mat som är okomplicerad och utan krusiduller,
maten skall helt enkelt vara enkel och ren och ha originaliteten kvar i sin
smak, det om någonting är för mig en ren smakupplevelse.
Jag minns än i
dag med glädje den dagen då jag bjöds på någonting så enkelt och vardagligt som
varm rökt sik, kokt potatis, smörslungade morötter och en kalvdans till efterrätt,
allting presenterat i sin allra enklaste form och utan krusiduller, det var en
måltidspresentation som åtminstone för mig talade om att även om måltiden
verkade hur enkelt och simpelt som helst så överträffade man ändå mina
förväntningar och det just genom den enkelhet, renhet, närhet och kvalitet man
visade fram genom måltiden, presentationen av måltiden bar med sig en förnimmelse av
frihet och lycka och samspelade gott med mina tankar om att en måltid alltid
måste bära med sig en prägel av någonting lokalt, rent, eget och fritt och allra
helst aldrig vara en kopia av någonting redan existerande. Mat skall skapas inte kopieras, det har
alltid varit mitt motto och någonting jag alltid bär med mig som jag fått av
min mentor Tore Wretman.
Enkelheten i
måltidsskapandet är finessen bakom framgång och upplevelserna stärks genom den
enkla och okomplicerade smaken. Tänk dig själv någon smak som du upplevde i
barndomen som god och njutningsfull, och att få uppleva den smaken igen i sin
fulla kraft väcker garanterat positiva känslor man njuter av just då, man upplever
minnet av en smak man kanske nästan hade glömt bort och plötsligt får måltidsupplevelsen en större betydelse i det sammanhanget.
Man behöver inte
göra måltiden eller recepten så himla komplicerade och invecklade, det räcker
med att man gör dem intressanta, och att göra dem intressanta betyder då absolut
inte att de skall vara komplicerat eller invecklat. Ett intressant recept betyder
för mig det samma som att sätta sin egen prägel på receptet, dvs, man sätter en
egen vrid på det hela och frångår den allmänna föreställningen om att, så eller
så måste det vara för att det skall tillfredsställa både dig och mig. Att tänka
nytt och innovativt är några av det nya slagkraftiga orden innanför nordisk gastronomi
och för mig betyder de att maten, måltiden och upplevelsen bör vara någonting
skapat av dig själv, någonting som du som kock bemödat dig om att sätta ditt
eget fingeravtryck på, någonting som du skapar själv förutsättningslöst, för
det gör dig till en kock värd rocken. Med andra ord våga vara mera självständig
i ditt måltidsskapande för det stärker både dig och den bild av kokandets ädla
konst så som vi vill se den.
Måltidsskapandet, måltidsfostran och måltidsgemenskap är kärnan i gastronomiskt tänkande och borde ses i sin helhet överallt och i alla tillfällen, så väl i hemmet som utanför. Gastronomi berör oss alla i någon form, för den är ju förutsättningslöst både engagerande och upprätthållande av våra liv.
Bon appetit.
2 kommentarer:
Bra skrivet! Instämmer till fullo
tack för det.
Skicka en kommentar