onsdag 31 oktober 2012

Måltidsupplevelser och matminnen. Tankar från mitt köksbord



När jag tänker tillbaka i tid och rum och försöker förnimma mig igenom alla det besök jag genomgått på både restauranger och i tillställningar hos både vänner och bekanta så slår det mig, om nu inte alltid med häpnad och förvåning, så i alla fall med beundran hur otroligt mycket mera personlig bekantskapen med mat blir hemma hos nära vänner och bekanta än vad den blir på ett restaurangbesök. Det är som att atmosfären blir en helt annan och bättre i ett hem, och den familjära känslan kan ingen restaurang komma ens i närheten av och absolut aldrig skapa en kopia av.

Man talar i dag om att göra måltiden till en upplevelse för alla sinnen och en resa genom olika smaknyanser, det här kan låta invecklat och svårt men i själva verket är det så mycket enklare än vad det låter. Jag vet inte om jag är annorlunda än andra men nog tycker jag mig finna måltidsupplevelsen mera njutningsfull om den är enkel och inte så utdragen och invecklad att man tappar kontakten till de rena smakerna. Jag älskar att njuta mat som är okomplicerad och utan krusiduller, maten skall helt enkelt vara enkel och ren och ha originaliteten kvar i sin smak, det om någonting är för mig en ren smakupplevelse.

Jag minns än i dag med glädje den dagen då jag bjöds på någonting så enkelt och vardagligt som varm rökt sik, kokt potatis, smörslungade morötter och en kalvdans till efterrätt, allting presenterat i sin allra enklaste form och utan krusiduller, det var en måltidspresentation som åtminstone för mig talade om att även om måltiden verkade hur enkelt och simpelt som helst så överträffade man ändå mina förväntningar och det just genom den enkelhet, renhet, närhet och kvalitet man visade fram genom måltiden, presentationen av måltiden bar med sig en förnimmelse av frihet och lycka och samspelade gott med mina tankar om att en måltid alltid måste bära med sig en prägel av någonting lokalt, rent, eget och fritt och allra helst aldrig vara en kopia av någonting redan existerande.  Mat skall skapas inte kopieras, det har alltid varit mitt motto och någonting jag alltid bär med mig som jag fått av min mentor Tore Wretman.

Enkelheten i måltidsskapandet är finessen bakom framgång och upplevelserna stärks genom den enkla och okomplicerade smaken. Tänk dig själv någon smak som du upplevde i barndomen som god och njutningsfull, och att få uppleva den smaken igen i sin fulla kraft väcker garanterat positiva känslor man njuter av just då, man upplever minnet av en smak man kanske nästan hade glömt bort och plötsligt får måltidsupplevelsen en större betydelse i det sammanhanget.

Man behöver inte göra måltiden eller recepten så himla komplicerade och invecklade, det räcker med att man gör dem intressanta, och att göra dem intressanta betyder då absolut inte att de skall vara komplicerat eller invecklat. Ett intressant recept betyder för mig det samma som att sätta sin egen prägel på receptet, dvs, man sätter en egen vrid på det hela och frångår den allmänna föreställningen om att, så eller så måste det vara för att det skall tillfredsställa både dig och mig. Att tänka nytt och innovativt är några av det nya slagkraftiga orden innanför nordisk gastronomi och för mig betyder de att maten, måltiden och upplevelsen bör vara någonting skapat av dig själv, någonting som du som kock bemödat dig om att sätta ditt eget fingeravtryck på, någonting som du skapar själv förutsättningslöst, för det gör dig till en kock värd rocken. Med andra ord våga vara mera självständig i ditt måltidsskapande för det stärker både dig och den bild av kokandets ädla konst så som vi vill se den. 

Måltidsskapandet, måltidsfostran och måltidsgemenskap är kärnan i gastronomiskt tänkande och borde ses i sin helhet överallt och i alla tillfällen, så väl i hemmet som utanför. Gastronomi berör oss alla i någon form, för den är ju förutsättningslöst både engagerande och upprätthållande av våra liv.

Bon appetit.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bra skrivet! Instämmer till fullo

Christian Tikkanen sa...

tack för det.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge