Ett matmecka har vuxit
fram.
I Norge talar alla idag
om mat och måltidsupplevelser, man gör det i hemmet, ute bland folk, på jobbet
och på restauranger och tidningsspalterna är fulla av reportage om kockar som visar
fram sina senaste alster i matväg och som med ett passionerat intresse för det
nära och lokala, det kortresta, ständigt utvecklar nya recept. Och det bästa av
allt är att all den här uppmärksamheten gör någonting också med oss. Den Norska
matkulturen med sina råvaror, den unika miljön och kompetensen har haft en
äventyrlig utveckling de sista åren och man har fått en massa heder och
berömmelse från hela världen.
Exporten av fisk, ost,
vatten och till och med ägg visar att den Norska maten är bra och efterfrågan
den bara ökar. I Norska hem har man blivit mycket mera medvetna om fördelarna
med riktig mat och god hälsa, sundhet, kvalitet och de goda genuina smakerna. Även
om man dricker kaffe som aldrig förr så ställer man sig gärna i kön tidigt på
morgonen hos den lokala bagaren för att få sitt pinfärska bröd till just morgon
kaffet.
Det har genom tiderna
växt fram restauranger och caféer på det mest märkliga ställen och några av dem
har etablerat sig som destinationer med mycket duktiga kockar och servitörer.
Medvetna gäster vet sätta pris på goda Norska råvaror på menyn. Man brygger
till och med öl på den yttersta, mest stormhärjade och karga ö i Norge, man
lagar gott brännvin och kunskapen om drycker har gjort norrmän till kännare av
goda viner från hela världen.
På många ställen i Norge
har man samlat unik kompetens innanför mat och matforskning, norska kockar deltar
på många arenor och hämtar hem ädla medaljer från det mest prestigefyllda
kocktävlingar i världen och man har redan börjat högljut tala om att man har
flera världsmästare i köket än vad man har i skidspåret.
Nu är det i det gamla bruksverket
på Vulkan som det håller på att växa fram en mathall. I tre våningar på tillsammans
över 3500 kvm utvecklas det en arena och mötesplats för alla som är
intresserade i mat och måltidsupplevelser. Mathallen är inte bara en
marknadsplats utan skall också vara ett upplevelsecentrum för alla som är glada
i mat. Man önskar och kunna erbjuda någonting som kan skapa en träffpunkt för både
”mannen i gatan” för dig och mig, för de som är speciellt intresserade i måltiden
och upplevelserna och det professionella, här är det meningen att man skall
kunna ta emot kunskap och även utbyta kunskap.
Huvudpoänget med
mathallen är att den kommer att erbjuda en kombination av kött, fisk och
grönsaker, -allt från de bästa producenterna och distributörerna i Norge – Här kommer
du finna caféer, restauranger, små specialistbutiker och en hel massa med mat
relaterade aktiviteter, här får man uppleva mathallen på mycket nära håll, man
får se, höra, smaka och njuta.
Nu samlar man alla som är intresserade i mat och gastronomi under ett och samma tak, här realiserar man tanken om att utveckla en spännande arena där alla kan delta. Allt för det goda samtalen, det spännande samarbetet, nya affärskontakter, och den goda maten. Kan det bli mera perfekt än så här. Hit kommer jag att återvända minst en gång i veckan året om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar