söndag 17 februari 2013

Livsmedelsindustrin: Den stora bedragaren med pokerfacet...


Man har den senaste tiden kunnat läsa i olika tidningsspalter och i nyheter fått höra om en skandal med färdig lasagne som innehållit hästkött och hur livsmedelsindustrin och olika livsmedelsleverantörer har förhållit sig till den här skandalen.

Skandalen med hästkött i lasagne där företag i den långa kedjan av leverantörer hela tiden har skyllt på varandra är ännu ett bevis på att det stora matfusket blir vi aldrig av med så länge vi accepterar färdigmat. Skandalen blir inte heller mindre av att man fuskar medvetet i färdigmats industrin. Att just hästkött blivit använd i lasagnen är i sig ingen skandal nyhet, det är en råvara som vilken annan råvara som helst, och det facto äts det ganska mycket hästkött, det är mörkläggningen och den falska upplysningen och informationen om lasagnen vi som konsumenter har fått som är den stora skandalen, att dessutom hästköttet kan med all sannolikhet innehålla spår av mediciner vi människor inte är ämnade få i oss gör skandalen ännu mera skrämmande och till en världsnyhet. Jag har alltid sagt och kommer att fortsätta säga det, ren, naturlig och med hederliga avsikter kärleksfullt tillred mat är det ingen som har ont av. Och jag upprepar det gärna ännu en gång. Livsmedelsindustrins matfusk tar aldrig slut så länge vi acceptera att det finns industriellt tillverkad färdigmat.

Vi har kommit mycket långt i vår civiliserade värld med att töja på våra levnadsvanor och de har blivit så sofistikerade att även färdigmat anses som en regel mera än ett undantag. Vi har av någon underlig anledning också börjat inbilla oss själva att färdigmat är en godtagbar ursäkt för att vi skall få i oss någon som helst mat under en stressig vardag. Vi lever i den tron att färdigmaten är en acceptabel lösning på det dilemmat vi står i, det där att vi inte hinner laga maten själva, och allt för ofta mår vi sedan inte heller bra av den där maten, vi får kanske skuld känslor och dessutom många gånger utan att veta om varför vi mår som vi mår och så finns det ju förstås också de som mer eller mindre inte bryr sig och de som fullständigt skräpar i det.

I förlängningen drabbar den här attityden också våra barn och unga, vi vuxna är utan tvivel rollfigurer för barn och unga och borde därför också bete oss som sådana. Att livsmedelsindustrin har gjort matfusk till en stor business råder det inga som helst tvivel om, vi konsumenter har en allt för stor acceptans till det här och så länge vi har det kommer matfusket att fortsätta återspeglas på alla plan i näringskedjan så väl hos unga som gamla, vi har blivit en del av det skrämmande matfusket och lägger skulden på våra sofistikerade levnadsvanor.  Maten skall vara ren, enkel, frisk och etiskt försvarbar, men de förutsättningarna hittar man tyvärr inte i den industriellt framställda färdigmaten för den är bara fullproppad av lögner och bedrägeri.

För mig är valet väldigt enkelt, jag väljer att ignorera och avslå en vart försök att lura på mig något av dessa livsmedelsindustrins färdigmats förpackningar, och jag slår hårt tillbaka på den här industrin med min yrkesstolthet, mitt kunnande och min yrkesskicklighet för det är i den egenskapen jag kan komma åt den här livsmedelsindustrins lögner och bedrägeri. Som kock vet jag vad jag vill ha och kan därefter ställa kraven, jag vet vilka förutsättningar som gäller för ett ärligt och rent spel i den här branschen och livsmedelsindustrin bör akta sig noggrant och tänka sig för mer än två gånger förrän det bryter den regeln.

Debatten om ursprungsmärkning, råvarumärkning och innehållsförteckningen på livsmedelsförpackningarna blossar upp igen och en garanterad konsekvens av den här skandalen blir en strängare livsmedelslag och strängare märkningsvillkor, det är jag så absolut säker på. Livsmedelsverkens tillsyn, kontroll och uppföljning av olika livsmedel i den industriella framställningen av färdigmat, hel och halvfabrikat kommer att skärpas i många land, det står skrivet i korten som man brukar säga,  nu handlar det bara om att kunna spela ut korten på rätt sätt. 

Livsmedelsindustrin har allt för länge fått fri lejd till spelbordet och precis som i ett pokerspel så har industrin spelat med falska och manipulerade kort, det är inte första gången vi får serverat en skandal på silverfat av den här kalibern och säkerligen inte heller den sista.Man får då bara hoppas att myndigheterna är kvicka nog att hänga med i svängarna och kan ta snabba beslut för nyare och strängare regler och inte hänger sig fast i den låsta byråkrati som stundtals brukar kunna råda. Här behövs det någon som är smart nog att kunna se de falska korten och som genom snabba, rappa och bestämda beslut  kan tygla den brutalitet som råder i den här branschen.Vi kan väl ändå alla vara överens om en ting, att: ÄRLIGHET VARAR LÄNGST.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge