Kulinariska höjdpunkter, dag 1. Sundbytunet i Jessheim

Destination 1

Smaken av Sundbytunet
Jessheim
Norge


Sundbytunet är den naturliga mötesplatsen för tillresande turister och alla i närmiljön, här hittar man ett stort utbud av mat och dryck som passar en var smak På Sundbytunet träder man in i en historisk miljö där man har fokus på det nära och lokala, man har skapat en unik kombination av mat och dryck med lokala råvaror av yppersta klass och allting är hantverksmässigt lagat. 

Sundbytunet är en familjeägd lantbruksegendom där man genom 7 generationer drivit med traditionellt jordbruk. Man har haft kornproduktion, mjölkproduktion och en maskinförrättning. Så på 90-talet blev Sundbytunet under stor press när den nya flygplatsen Gardermoen öppnades, Jessheim utvecklades till ett stort centrum för konferenser och affärsmöten. Hotellverksamheten och friluftsverksamheten blomstrade upp och mitt i allt detta låg den familjeägda lantbruksegendomen och bidade sitt öde.

´Som fågel Fenix ur askan återuppstår så Sunfbytunet i en ny skepnad år 2011, men med det samma värden och den samma ideologin, de familjära och historiska värden med närheten till matproduktionen och det viktigaste av allt, den goda upplevelsen. Grundstenen för det nya Sundbytunet sattes alltså år 2011 och Sundbytunet omfattar i dag ett eget bageri, ölbryggeri, akvavitdestilleri, restaurang och café samt Gästgiveri med övernattning. Sundbytunet övergick från att ha varit en privat lantbruksegendom  till att bli en "allemansegendom" där de centrala målet skulle vara att tillfredsställa alla besökare på bästa möjliga sätt samtidigt som man tog vara på de traditionsrika lantbruket, och det var också den enda rätta utvägen när egendomen hamnade så att säga "mitt i smeten".

Kersti Romsaas Sundby har gjort ett formidabelt arbete för att utveckla egendomen till ett måltidscentrum, dessutom mitt i en stadskärna där allt kretsar kring det kommersiella. Hon har skapat ett eget centrum mitt i ett annat centrum. Hon har rätt och slätt skapat en egen nisch som ser ut att vara mer än bara en modefluga och är väl värt att besökas. Hit kommer vi att återvända. Surfa in på deras hemsida och du får all den information du behöver om allt som Sundbytunet bjuder på.

Nämnas bör att Sundbytunets bryggeri är vänner med
Malmgårdens bryggeri i Finland. Bon appetit.

Kommentarer