I en liten stad som Jakobstad borde, skulle man tycka, varje restaurangkrögare och kock vara mån om att värna och vårda den egna identiteten för sin restaurang och sitt kök. Det betyder i klartext att restaurangen man besöker har någonting eget att bjuda på i matväg, att menyn är lockande och spännande och att maten är intressant och fram för allt god. På det här viset skapar man en speciell måltidsupplevelse ägnad åt gästen.
Innovativa och kreativa tankegångar i restaurangvärlden är den nya modeflugan som har kommit för att stanna. Det är redan allmänt känt i den här branschen att den så kallade Nya Nordiska Maten bygger man upp med värdeord som, Rent, Friskt, Enkelt och Etiskt. Råvarans ursprung, matens tillredning och restaurangernas känsla för det klimatsmarta och miljövänliga alternativen syns allt mer på menytablåerna och i kockarnas arbete i köket. Principer som "från jord till bord" eller "nära dig" är slagord som väcker nytt liv i restaurangköken och i matsalarna, samtidigt som det lockar gästerna till nya måltidsupplevelser.
Tyvärr har man av någon underlig anledning i Jakobstad bland alla restauranger inte lyckats framföra det här budskapet om innovativa och spännande måltider, än mindre visat fram någon som helst skaparglädje i måltidsframställningen. Det ända konststycket man har lyckats med är att alla restaurangerna i Jakobstad har liknande menyer på sina tablåer, man har så att säga kopierat varandra vilket är ytterst beklagligt.
Mitt besök till restaurang Pavis blev ett konkret bevis på just den här stora kopieringsförmågan man tydligen besitter bland både krögare och kockar i Jakobstad trakten. Menyn var i alla avseenden, si så där, lagom ointressant och till största delen snarlik menyn man bjuder ut på alla andra restauranger i stadens omedelbara närhet. Maten i och för sig mättande och acceptabelt god, men lite spännande.
Platsen där restaurangen Pavis ligger bjuder redan bara den på historisk och speciell atmosfär vilket också borde kunna synas på menyn. Men det gjorde den tyvärr inte, man körde med en gemensam kopia där förrätt, varmrätt och efterrätt för tillfället är snarlik överallt, för många gäster säkert en totalt ointressant och föga innovativ menytablå. Man borde föreslå att restaurangerna och kockarna sneglade lite över axeln för att se vad de andra sysslar med och bjuder ut, alla skulle vinna på att skapa någonting eget, de hade gynnat alla. En av världens största gastronomer (Tore Wretman) sade en gång att " Mat skall skapas inte kopieras", ord som varje kock med stolthet för branschen borde bära med sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar