torsdag 10 oktober 2013

Släng inte maten till grisarna…de skall ha GMO mat...????

Nya rapporter om vad som händer med våra grisar, kor och fjäderkrä när det tvingas äta GMO foder har kommit ut, och samtidigt kan man undra över varför det inte förvånar någon... det märkliga är att hela livsmedelsindustrin och alla i kedjan föga bryr sig om följderna.


I gamla dagar kastade man inte bort någonting i hemmet, eller jo, kanske en del ting som då inte gick att varken reparera eller återanvända.  Man tog vara på det mesta och att kasta bort överbliven mat det var det samma som att kasta bort reda pengar rätt ut på soptippen. Man kan ju undra över om det var bättre förr och om det har blivit bättre nu än förr..?  Visserligen lever vi i dag gott inpackade i överflöd av allting, men är det då så mycket bättre nu än förr, hur väl och gott inpackade i välfärden är vi egentligen, mår vi och djuren så bra som vi tror att man skall må…? jag betvivlar det starkt!

Då som nu talas det om att man inte skall kasta bort mat, enda skillnaden i förhållandet då och nu är att nu kastas det mat mera än någonsin och det ser ut att bli bara värre. Dagens livsmedelsindustri omges av problemställningar som inte existerade förr och därigenom har man skapat sig tekniska lösningar och livsmedelsprocesser som tar hand om dessa problem, om de lösningarna och processerna sedan kan kallas för humana och etiskt försvarbara är en helt annan sak och blir då kanske mera en retorisk fråga.

Förr fick grisarna det matavfall bonden sparade på i ett grisämbar, restaurangerna hade egna kärl för matavfall som grisuppfödaren själv avhämtade och tömde, allt enligt dåtida normer och regler och vad vi vet så såg grisarna ut att må bra av den maten, men så hände det någonting, plötsligt skulle hela den verksamheten inte få förekomma och matavfallet skulle destrueras i stället för att ges åt våra grisar.
Om det var bättre förr än nu, ja i varje fall så smakade julskinkan mycket bättre förr en vad den gör nu. Dagens grisar äter genmanipulerat majsfoder och lever under ren stress som gör köttet både segt och osmakligt. Dagens livsmedelsindustri baserar sin verksamhet då som nu på ekonomiska grunder där vinstbärande faktorer är avgörande för företagets existens, men vad är det som skiljer kornet från axet, dåtid och nutid ifrån varandra? Jag tror att det är den ideologiska synen och den etiska tankegången som radikalt har förändrats, vi nutida människor har blivit allt för manipulerade och nästan hjärntvättade av tanken på att allting skall vara ekonomiskt försvarbart medan det mera nog förr var baserat på att allting skulle vara även moraliskt riktigt och etiskt försvarbart, man hade så att säga mera kurage förr en nu.

Vi har i den här ivern av vinstbärande och ekonomiskt försvarbara åtgärder skapat oss förutsättningarna för, kohandel, korruption, oärlighet och lurendrejeri. Den genuina och hederliga ärligheten till både mat och människor har livsmedelsindustrin kastat ut för länge sedan och ersatt med allt annat än hederliga ingredienser, grisarna skall födas upp på GMO (Genmodifierat) foder fullproppade med gud vet vad och kor skall äta foder som i värsta fall består av nermalda delar från deras egen art, grönsaker skall bestrålas, grödor och växter skall besprutas med gifter och allt möjligt annat för att bli mera vinstbringande och allt bara för att industrin skall få största möjliga nytta ur det hela samtidigt som du som konsument skall luras tro att du köper något nyttigt och är villig betala nästan vad som helst för att få det.  

Ni känner väl till Hasse Alfredsson låt, ”allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt…”  allt går att sälja, med mördande reklam, även genmanipulerat foder till djur. Jag trycker synd om alla de konsumenter som inte får chansen smaka på  rena, ärliga och etiskt försvarbara råvaror, men ännu mera tycker jag synd om den stackars grisen vi inte mera kan eller ens får slänga matavfallet till.

2 kommentarer:

sk sa...

Vilken trevlig blogg du har!

Christian Tikkanen sa...

Tack för det du, hoppas du finner något intressant här i fortsättningen också.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge