Eftersom jag bor och verkar i Norge är det även en självklarhet och ett måste att känna till den Norska matkulturen och dem som står bakom den och ingen har haft större påverkan på den Norska matkulturen och kosthållet än Ingrid Espelid Hovig, hon räknas som hela Norges matmor och är faktiskt alla Norska kockars förebild, hon har också gett maten och måltiden en större betydelse för alla norrmän på lik linje som Tore Wretman gjorde det på sin tid i Sverige för alla svenskar. Tore Wretman och Ingrid Espelid Hovig kan inte bara överses som enkla gastronomiska fenomen utan måste de faktum läggas in i ett större gastronomiskt sammanhang. De är båda två den Nordiska matkulturens främsta skapare samt även, vill jag påstå, den gastronomiska världens största giganter, bägge har gjort sitt yttersta för att sätta den nordiska och lokala matkulturen på världskartan.
Ingrid Espelid Hovig fyllde 90 år den 3 juni 2014 och hon firades och kommer att firas över hela Norge i olika måltidsevenemang. Trots hennes höga ålder är hon ännu en "still going strong Lady" och kan nog med fog räknas som The Grand old Lady off Norwegian food, alltså hela Norges matmor. Jag sänder mina varmaste gratulationer till denna Måltidens och Gastronomins gigant och kan inte annat än känna mig både stolt och hedrad samt ödmjuk inför det faktum att jag fått bli bekant med ännu en mentor innanför det gastronomiska fältet.
Grattis Ingrid och Lev väl.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar