fredag 4 december 2015

Matfusk, Konsumentmanipulering, falsk marknadsföring, och grov lurendrejeri.


Man kan och bör kanske fråga sig varför en hel nations livsmedelsindustri vågar gå en rakt motsatt väg än alla andra, då en hel värld blickar framåt för att försöka få ett slut på matfusk, konsumentmanipulering och rätt och slätt lurendrejeri så väljer livsmedelsjätten VALIO gå en strikt motsatt väg, varför?
Kan det vara så att den Finländska livsmedelsindustrin fumlar i gråzonen mellan ärligt och falskt och helt har tappat formeln för ärliga och rena produkter. Senaste tillskottet i en för dem påstådd succé är mjölken du inte kan bränna i botten, "IHMEMAITO, denna UNDERMJÖLKEN", "Supermjölken" som skall få en hel nation och resten av världen att häpna ????? Jag vet inte om jag skall skratta eller gråta. Men det vet jag däremot att detta är ingenting vi som konsumenter behöver, det vi absolut behöver nu mera än någonsin förr är folk som vågar ställa sig på barrikaderna och motsätta sig denna skit som spottas ut från livsmedelsindustrin.
Det tycks inte finnas gränser för vad man får hitta på för att lura oss konsumenter. Jag blir rasande av att det tycks vara tillåtet att med näst intill vilka medel som helst lura konsumenterna tro på vad som helst, och att det dessutom verkar vara fullständigt lagligt hemma i Finland är bekymmersamt, vart har den myndighet tagit vägen som skall säkra oss konsumenter en riktig konsumentupplysning och samtidigt aktivt motverka och sätta stopp för både matfusk och falsk marknadsföring.
Jag trodde, tydligen i min enfald, att man var mycket ärlig och uppriktig i sina intentioner på den finländska livsmedelsmarknaden och industrin och att man dessutom bland våra bästa ideologer på matfronten, d,v,s Finlands matkulturombudsman (Suomen ruokakulttuuriasiamies), och måltidsprofessorer var måna om att både profilera sig och verka för att man bevarar det kulturhistoriskt värdefulla måltidssammanhangen i hemmet och att alla konsumenter samtidigt också skall fostras i sundare och hälsosammare kostvanor genom konstruktiv informationskampanj på fältet. Men ack så fel jag ändå tog. 
Jag ser en synnerligen tragisk framtid för den finländska matkulturen och dess officiella talesmän om man nedlåter sig till att börja förespråka  livsmedelsindustrins hel och halvfabrikat som goda måltidsvanor i hemmen och vad värre är att man dessutom formligen går i industrins ledband med att försörja deras affärsideologi genom totalt bejakande. 
Finlands framtid som en sundhetens, hälsosamhetens och ärlighetens förespråkare i gastronomiska sammanhang har fått sig en ordentlig repa i lacken och det gör inte saken bättre av att våra idealister och förespråkare för goda måltidsrelationer nu hänger sig fast i livsmedelsindustrins koppel likt fastbundna hundar. 
Det må hända att jag ses på som en som raljerar och är stor i käften, må då så vara, men faktum är att ni konsumenter blir så blåsta på konfekten och satta bakom ljuset att någon måste våga ta det första språnget och säga ifrån. Ärligt, rent, friskt, sunt och etiskt försvarbart är värdeord som hela den nordiska befolkningen redan länge fått ta del av och som, vågar jag nog påstå, redan det flesta människor förstått både allvaret och innebörden av. Värdeorden som livsmedelsindustrin nu använder sig av för att kunna manipulera oss med sina egna syften.
Marknaden är full av oärlighet och fusk som det många gånger är otroligt svårt att kunna upptäcka som konsument just därför att det stora fusket och den falska marknadsföringen döljer sig bakom en god intention, industrin manipulerar konsumenterna till att tro på produkter som egentligen inte har något annat syfte än att få bästa möjliga ekonomiska vinst ur produkten och att sedan föra reklam om ifrågavarande produkt som ett hälsosammare och/ eller sundare alternativ som självklart då också får kosta betydligt mera än det "vanliga" alternativet blir för industrin en självklarhet. livsmedelsindustrin har sett sin chans i att lura oss konsumenter med denna falska marknadsföring där produkter som Light potatisen, potatisen som innehåller mindre kalorier en vanligt odlad potatis skall göra vardagen sundare och hälsosammare för den som väljer det, lika som den supermjölken jag redan nämnde påstås ha egenskaper som gör att du som en matlagningsidiot inte ens med bästa vilja kan bränna den mjölken i botten, dessa produkter är mycket typiska exempel på hur du som kund blir grundligen lurad på dina pengar och det bara för att någon skall tjäna mera på din dumhet. 
Det är starkt beklagligt och mycket bekymmersamt att den renhet, ärlighet och sundhet som framhävs som en försvarbar modell nu hat fått en varg i fårapäls (läs livsmedelsindustrin) in på scenen och bokstavligen går lös på våra värdeord med falska intentioner och uppsåt. 
Här kan ni läsa artiklar om dessa så kallade "revolutionerande" produkter och sedan själva bedöma om de är värt satsa en slant på dem, jag ger inte ett öre för något av detta:


Bon appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge