söndag 18 februari 2018

GMO-genmanipulerad mat



GMO är att offra världen på teknologins altare för att någon skall tjäna pengar på det.

En genmodifierad organism GMO är en organism som har fått sitt DNA ändrat. Vanligen görs detta genom av att lägga till DNA från en annan organism, från en bakterie, planta, ett virus eller ett djur och man vet aldrig på förhand vad resultatet av en genmodifiering kommer att bli. Det kan ta lång tid fören effekten av genmanipuleringen visar sig.

GMO handlar inte om att få bättre mat, men om dominans och förtjänst. Resultatet av GMO och modern avlingsmetodik ser vi ibland annat i världens mest bisarra nötkreatur, nämligen, Belgien Blue tjurar. Stackars djur som manipulerats till detta liv, ett liv helt utan respekt och som därefter slaktas till mat för människor som är fullständigt tanke och reflektionslösa, jag vill i varje fall veta hur mitt kött har mått fören jag äter det.

Tekniken för att laga genetiskt manipulerade organismer beskrivs normalt som en process där DNA blir ändrat i laboratorium, eller använd i kombination med traditionell avling, medicinering och hormoner. Resultatet kan bli unika arter av djur som sedan kan patenteras på bekostnad av djurens välfärd och med ett enda mål, optimerat för vinst.

Industrin som lagar GMO produkter vill inte avslöja vad det håller på med och försöker in i det längsta att undgå märka sina varor så att man inte vet vad man får. En världs täckande näringsmedelskontroll är nu nästan uppnådd då man har reducerat mångfald av frö med användandet av GMO frön från alla de stora avlingarna som soja, majs, ris, vete och andra frön.

Den världsomspännande handlingsplanen Agenda21 är satt i kraft för att skaffa en översikt över och kontrollera allt land, allt vatten, alla mineraler, alla byggningar, alla produktionsmedel, all energi, alla plantor, alla djur, all utbildning, all information och alla människor i hela världen.

Ett handelsavtal TPP för 12 länder i stillahavsområdet är nyligen ingått och huvudförhandlaren för USA är den tidigare Monsato lobbyisten Islam Siddique. Till saken hör också att USA har godkänt användandet av GMO mat, och vill att alla andra länder som förhandlar gör det samma och förenar sig med de amerikanska reglerna för GMO. Ett anslag är att ungefär 70 % av all mat i USA är genmodifierad. Om sådana handelsavtal blir normen vill inte bara kontrollen över maten, men också vår hälsa, vår miljö och våra finansiella system vara i händerna på transnationella företag.

Två viktiga egenskaper som gäller för allt det genmodifierade omkring i världen är att det skall ha: motstånd mot insekter och okänslighet mot Glyfosat baserade herbicider varav ett är känt som Roundup, en bästsäljande produkt från Monsanto som lekande lätt avlägsnar allt grönt från din trädgård.

I 1974 blev ett nytt insektdödande medel kallat Roundup släppt ut på marknaden. De skulle avlägsna allt ogräs utan att skada någon… Så blev majssocker gjort till det vanligaste sötningsmedlet i industrimat, så kom rättningslinjerna för sund mat i USA som otroligt nog gav sitt stöd för bruket av detta sötningsmedel. Nu är detta också på väg till oss i Europa och inte minst till Finland på grund av det frihandelsavtal vi skall underteckna, eller redan har undertecknat med USA. Och allt med hjälp av genmanipulerad mat, inklusive majs baserat på inget mindre än just Roundup.

Glyfosat förgiftar allt under sin väg, bortsett från de plantor som är genmodifierade för att motstå det. Glyfosat baserade ogräsmedel är nu det medel som används mest i hela världen och Glyfosat är en mycket viktig partner för GMO och den växande bioteknologiska industrin. Glyfosat är en bredspektrig herbicid som förstör okritiskt, inte genom av att döda växter direkt, utan genom att koppla upp tillgången till väsentliga näringsämnen. På grund av att medlet Roundup har denna effektiva smygande funktion så har medlet blivit sålt som en relativt godartad ersättning för det tidigare förödandet dioxsin baserade ogräsmedlen.

Men en mängd experimentella data har nu påvisat att Glyfosat och de genmanipulerade matvarorna utgör en alvarlig fara för vår hälsa. När flera faktorer i Glyfosat verkar samman bidrar de till att öka risken och en av dessa är det såkallade ”andra” ingredienserna som används för att göra Glyfosat mera potent. Forskare har funnit, t.ex. att navelsträngens celler skadas men sådana här riskrapporter har ganska bekvämt ignorerats.

Roundup resistenta odlingar undgår å bli dödade av glyfosat , men det undgår inte absorberingen av medlet i sina vävnader. Herbicidtoleranta odlingar har betydligt högre nivåer med rester av ogräsmedel i sig än vad andra odlingar, faktiskt så har många länder blivit tvungna att öka sina lagligen tillåtna nivåer med upp till 50 gånger högre än vad som ansetts normalt.

För att tillmötesgå införsel av GMO odling i EU vill ”rester” av ogräsmedlet Roundup i mat bli tillåtet att få stiga 100 – 150 gånger över normal nivå om ett nytt förslag från Monsanto blir godkänt. I mellantiden har herbicid toleranta ”super ogräs” tillpassat sig det ännu mera toxiska doserna och nya giftigare kemikalier skall till för att dräpa plantorna.

Mänskliga enzymer blir påverkade av Glyfosat på samma vis som plantornas enzymer blir det. Kemikalierna blockerar upptaget av mangan och andra viktiga mineraler och utan dessa viktiga mineraler kan vi inte smälta maten på rätt sätt. Det bidrar till att förklara den ökande epidemin av fetma i USA där folk äter och äter och äter för att försöka få i sig det näringsämnen man så absolut behöver men som rätt och slätt inte finns i den maten de stoppar i sig.

Seeds of Death




Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge