Citronmarinerad stekt lax och räkor
Pinjekärnor och dillolja, brödkråm på limppa
med timjansmak
Receptet för 2 personer
Ingredienser:
160 gr laksfile, 80 gr per/person
1 dl skalade räkor
2 st grön sparris
1 msk pinjekärnor
1 msk finskuren dill
1 dl god olivolja
1 st brödskiva av söt och mörk limppa
1 tsk färsk och finskuren timjan
Smör till stekning
Salt och peppar
Saften av en citron
Skvätta över citronsaften, salta och peppra lätt. Låt stå i kylen
en timme för att marinera sig ordentligt.
2: Tag limpbrödskivan och skär den i mycket små krutongbitar.
Rosta krutongerna i en het stekpanna tillsammans med den
färska och finskurna timjanen och lite olivolja, häll över bröd-
krutongerna på ett hushållspapper för att kylas ned och så att
överlopps fett får rinna av.
3: Rosta också pinjekärnorna tillsammans med dillen i lite oliv-
olja, tag upp blandningen tillsammans med oljan och lägg i en
skål för att sedan senare kunna användas till nästa moment.
4: Skär den gröna sparrisen på längden i två delar, blanchera
dem i lättsaltat vatten och kyl därefter ned i kallt vatten med
några isbitar i.
5: Stek fisken i smörad stekpanna tills den är lagom genomstekt.
Under tiden fisken steks i pannan, placerar du en lagom mängd
av räkor på varje tallrik i ena kanten, det halverade sparrisarna
lägger du ut på tallrikarna som om du lagade en "räls", och på
denna "sparrisräls" sätter du sedan laxbiten att ligga, på laxen
monterar du en klick av pinje-dilloljan och brödkråmet strör du
ut över tallriken runtomkring. Citronsaften du marinerat fisken
med skall du fräsa ur pannan med och till sist ösa över fisken.
3 kommentarer:
Hej Christian!
Länge sedan sist då du hoppade över hit från bloggen.fi. Saknar dig!
Nu borde jag få lite hjälp med en sak, kan du gå in på min blogg och kolla den.Stekt mjölk med glass.gretaj. greta i pepparkakshuset
om du har tid?och lust.
TUSEN 1000 TACK Christian för reseptet på min blogg!Du är Best i vääde, säger man i terjärv!
Mvh Greta!
Tack för din förfrågan Greta, och ja, jag skall komma på visit till din blogg och försöka göra så gott jag kan. Och så vill jag passa på att nämna att det är som förr, helt fritt att be om hjälp när det gäller gastronomiska bekymmer, om jag sedan alltid kan ge ett ordentligt svar är inte säkert men försöka bör man. Här har vi ju alla ett gemensamt intresse att dryfta. Så välkomna in.
Hälsar Kocken själv.
Skicka en kommentar